Szakmai nappal ünnepelt a pedagógiai szakszolgálat

Harmincéves fennállását ünnepli a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Paksi Tagintézménye. Az évfordulóról a Városházán tartott egész napos rendezvénnyel emlékeztek meg.

Az immáron 30 éves intézmény, amit ma is sokan csak nevelési tanácsadóként emlegetnek, sok változáson ment keresztül a három évtized alatt, derült ki Varga Szilvia előadásából. Egyetlen kollégával és egy feladattal kezdődött a paksi intézmény története, ma pedig már huszonketten tíz szakszolgálati feladatot látnak el, és nemcsak Pakson, hanem járásszerte segítik a szülők és pedagógusok nevelő munkáját, a nevelési-oktatási intézmény feladatainak ellátását. A születésnapi rendezvényen velük ünnepeltek az óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok is, akiknek nagy segítség a szakszolgálat léte. A nevelési-oktatási intézményekben gyakran tartanak előadásokat a szakszolgálat munkatársai, és a születésnapi rendezvényen sem hagyták a megjelenteket érdekes, hasznos ismeretek nélkül. Megismerhettek egy új mozgásvizsgáló eljárást, valamint Béres Mária Montessori nyomán kidolgozott pedagógiai módszerét, amit ő maga mutatott be a hallgatóságnak. A 30 éves születésnapi programra, ahol Szabó Péter alpolgármester is köszöntötte a megjelenteket, fotókiállítással is készült a szakszolgálat, a 30 évet 30 képpel foglalták össze, valamint eszközbemutatót tartottak, ahol a kölcsönözhetők mellett, a munkájuk során használt saját készítésű fejlesztőeszközöket is felvonultattak.

A szakszolgálat a három évtized alatt több alkalommal költözött, jelenleg a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik épületszárnyában dolgoznak. Feladataik: gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás, fejlesztő nevelés, szakértői bizottsági tevékenység, nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás, konduktív pedagógiai ellátás, gyógytestnevelés, iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás, kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása.