Teller Edére emlékeztek az Atomenergetikai Múzeumban

Lebilincselő előadást tartott Teller Edéről a róla szóló könyvek szerzője az Atomenergetikai Múzeumban. Hargittai István Széchenyi-díjas akadémikus, kutatóprofesszor, tudománytörténész abból az alkalomból idézte fel az atomtudós életének fontos momentumait, hogy a múzeum berendezett egy Teller-sarkot, ahol egyebek között az a zongora is helyet kapott, amelyen Teller, az egyik „marslakó”, azaz az Egyesült Államokban élő neves magyar tudósok egyike, éppen negyedszázada előadott egy Mozart-művet. A darab a mostani ünnepségen is felcsendült.

Hargittai István egy sor tévhitet eloszlatott, számos érdekes részletet elárult előadásában annak a gondolatnak a jegyében, hogy „ellentmondások és bizonytalanságok segítik a dolgok még mélyebb megértését”. Egyebek között azt mondta: azzal, hogy Teller a hidrogénbombát kifejlesztette, segített megtartani az egyensúlyt az atomnagyhatalmak között. Egyébiránt pedig az atomerőművek biztonságos működéséért olyan keményen szállt síkra, olyan szigorú szabályokat szorgalmazott, hogy volt idő, amikor az atomenergia ellenzőjének tartották.

Teller Ede többször járt Pakson, elismerően nyilatkozott a paksi atomerőműről, amelynek múzeuma a fogadótérben alakította ki azt a kiállításrészletet, amely neki állít emléket.