Újabb nemzetközi vizsgálat igazolja az atomerőmű biztonságát

Pozitív eredménnyel zárult az OSART-utóvizsgálat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. úgy tájékoztatott, hogy befejeződött a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által elrendelt utóvizsgálat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, amelynek célja az volt, hogy megállapítsa történt-e előrehaladás a 2014-ben végrehajtott vizsgálat ajánlásai nyomán. – Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hatékonyan kezelte a 2014. évi OSART-misszió során meghatározott ajánlásokat és javaslatokat, határozott előrehaladás látható az üzemeltetés biztonsága tekintetében – közölte a vizsgálócsoport vezetője, Fuming Jiang, a NAÜ vezető nukleáris biztonsági szakembere.

Hamvas István az eredmény értékelve kiemelte, újabb nemzetközi vizsgálat igazolja, hogy a paksi atomerőmű működésének biztonsága kiemelkedő, a társaság munkavállalóinak biztonság iránti elkötelezettsége és kultúrája elismerésre méltó. – A kiváló vizsgálati eredmény természetesen nem jelenti azt, hogy elbízhatjuk magunkat és nincs több feladatunk az üzemeltetés biztonságát illetően. A biztonság fenntartható fejlődése érdekében pedig tovább kell folytatnunk a megkezdett munkát – tette hozzá az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Az utóvizsgálatról szóló előzetes jelentéssel kapcsolatban az atomerőmű vezetősége és az Országos Atomenergia Hivatal tényszerű észrevételeket tehet, amelyeket a NAÜ megvizsgál. A végleges jelentést ezzel együtt körülbelül három hónap múlva adja át a magyar kormány számára.
Az OSART-missziók célja az üzemeltetés biztonságának javítása azáltal, hogy objektíven értékeli a biztonsági teljesítményt a NAÜ biztonsági normái alapján, valamint ajánlásokat és javaslatokat tesz a lehetséges fejlődésre. Az utóvizsgálat az OSART-program alapvető része, melyre általában a vizsgálatot követő második évben kerül sor.