Határszolgálaton a paksi polgárőrök

Két paksi polgárőr, Feil József elnök és Kun Sándor elnökhelyettes is tagja volt annak a Tolna megyei csapatnak, amely a határon, Ásotthalomnál, Mórahalomnál és Röszkénél teljesített szolgálatot. A határvédelemben kezdetektől segédkező Csongrád megyei kollégáikat mentesítették néhány napon át az Országos Polgárőr Szövetség elnökének felkérésére.

Feil József arról számolt be, hogy háromnapos váltásban, hat-hat fős csoportokban kapcsolódtak be a határvédelembe. A paksiak a dunaföldvári és tolnai polgárőrökkel közösen dolgoztak. Előzetes felkészítés után kezdték meg rendőrséggel közös munkájukat. Feil József azt mondta, a megszokottól eltérő kihívást jelentett a szolgálat. Félelem ugyan nem volt bennük, de izgalom annál inkább, hiszen az itthonitól merőben eltérő helyzetben találták magukat. A háromnapos vendégszolgálat azontúl, hogy segített kissé mentesíteni az ottani polgárőröket, tréningnek is kiváló volt. A paksi polgárőrök elfogásban nem, de migránsokkal szembeni intézkedésben részt vettek, alapvetően a határvidék pásztázásán, a szokatlan jelenségek jelzésén túl, ez volt a feladatuk. A paksi egyesület elnöke azt mondta, legnagyobb élmény az volt számukra, hogy egyenrangú partnerként tekintett rájuk mindenki, aki a határvédelemben dolgozott, nem volt jelentősége, hogy rendőr, katona vagy polgárőr. Pozitív élmény volt, hogy a lakosság nagy becsben tart mindenkit, aki ebben a munkában részt vesz. Feil József azt is elmondta, hogy három-öt-tíz fős csoportokban érkező illegális bevándorlókkal „kerültek kapcsolatba”, kizárólag fiatal férfiakkal, akik nem vették ugyan jó néven, hogy feltartóztatták őket, de komoly ellenszegülés, atrocitás nem volt.

Szeptember eleje óta segítik a rendőrség munkáját a helyi polgárőrszervezetek mellett az ország más térségéből érkező polgárőrök is a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szerb határszakaszon. A Tolna megyeiek hetedikként a sorban vállaltak szolgálatot, hogy mentesítsék kollégáikat.