Emlékművet avattak Dunakömlődön

– Ne vegyétek el az ember meghitt otthonát. Ne kelljen elhagynia édes hazáját. A hazát, mely jövővel biztatott, melyben mindnyájunk bölcsője ringatott! – Ez az Elisabeth Neuberger-Schneidertől való idézet olvasható azon az emlékművön, amit a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából avattak fel Dunakömlődön a Kereszt-völgyben. Az emlékmű avatásán Süli János, Paks polgármestere és Féhr György, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott beszédet.

1946. május 29-én a dunakömlődi lakosság 98%-át elhurcolták Németországba, mondta beszédében Féhr György. Paksról az adatok szerint 15 főt, de mellettük több száz embert említenek úgy a statisztikák, hogy elköltözött, holott többségében őket az elhurcoltakhoz hasonlóan kidobtak otthonukból, elvették vagyonukat. 1947-ben Paksról és környékéről további 115 főt vittek el. Féhr György arról is beszélt, hogy a Vass György tervei alapján elkészült emlékmű három keresztformába állított alakot szimbolizál. A hármas kereszt szakrális jelképként a szentháromságot, míg világi jelentésében az elhurcolt és itt maradt magyarországi németek közösségét is jelképezi a közös haza összetartó ereje alatt.

Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg az emlékművet, amely a paksi önkormányzat, a helyi német nemzetiségi önkormányzat, vállalkozók, magánszemélyek összefogásával valósult meg, de érkeztek adományok Reichertshofenből és más németországi településről is. Az emlékmű felavatása után emlékmisét tartottak a helyi templomban, amit 190 esztendővel ezelőtt szenteltek fel.