Közmeghallgatás lesz Paks II. telephely-engedélyezése ügyében

Az Országos Atomenergia Hivatal vár mindenkit, aki érdeklődik az MVM Paks II. Zrt. telephely-engedélyezése iránt, a témában ugyanis december 13-ára a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban közmeghallgatást tartanak. Előzetes regisztrációra nincs szükség, a hozzászólás csupán némi adminisztrációval jár – mondta el Fichtinger Gyula főigazgató. Azt is hozzátette, hogy a témához kötődő, azaz a telephelyre vonatkozó kérdéseket és észrevételeket várnak. Egyéb témákban már tartottak és fognak is hirdetni közmeghallgatást.

– Arra a kérdésre, hogy lesz-e, és ha igen, hány hűtőtorony, most nem tudunk választ adni – hozott példát Fichtinger Gyula. – Kérdezzenek, nyilvánítsanak véleményt, támogassák a hatóságot abban, hogy megfelelően megalapozott döntést tudjon hozni – húzta alá hangsúlyozva, hogy a hatóság a döntésénél az itt elhangzottakat figyelembe veszi.

A telephelyet egy háromezer oldalas dokumentációban írta le az engedélyért folyamodó MVM Paks II. Zrt. Az Országos Atomenergia Hivatal szigorú előírás alapján viszi végig az eljárást a speciális témakörökben más szakhatóságokat bevonva. Döntés a jövő első felében születhet. A következő engedélyezési lépés a létesítési engedélykérelem, ebben már be kell mutatni a biztonság garanciáit, a létesítmény leírását, alapvető elemzéseket, műszaki tartalmakat, igazolni kell, hogy a létesítmény megfelel majd a biztonsági követelményeknek, tudtuk meg Fichtinger Gyulától, aki az eddigi tapasztalatok alapján arra számít, hogy jelentős érdeklődés lesz majd a közmeghallgatáson, amit Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban tartanak december 13-án, kedden 16 órától.