Oroszországban kiemelten támogatják az atomerőművek környezetét

Az erőmű-beruházás apropóján kiemelt figyelem irányult Paksra azon a moszkvai konferencián, amelynek az atomerőművek és környezetük közti társadalmi párbeszéd volt a témája. Az eseményen Süli János is felszólalt a paksi tapasztalatokat összefoglalva. Az Atomenergia, környezet, biztonság című nemzetközi fórumon Paks polgármestere arról beszélt, hogy az atomerőművek kapcsán a társadalmi támogatottság fenntartása napi feladat: nagyon fontos a folyamatos konzultáció a térség lakóival. Ezt segíti több évtizede a Társadalmi, Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás munkája, és ezért hívták életre 41 település részvételével a Paksi Társadalmi Tanácsot. Süli János mindkét szervezet munkájáról és céljairól beszámolt a konferencián. Ahogy arról a moszkvai út tapasztalatait összefoglaló sajtótájékoztatón is fogalmazott: nem csökkenhet ezeknek a szervezeteknek a szerepe a társadalmi felelősségvállalásban. Ahol erőművet üzemeltetnek vagy építenek, ott mindenhol az együttműködés erősítésére koncentrálnak a műszaki biztonság mellett. Ennek részeként a sport, a kultúra és az oktatás az erőművek környezetében lévő településeken mindenütt kiemelten támogatott. Ennek ereje óriási az orosz tapasztalatok szerint is, folytatta a polgármester, hiszen, ha a létesítményeket a közelében élők elfogadják azt, akkor az országban is ugyanígy történik.

December 13-án ismét lesz közmeghallgatás Pakson: a telephelyengedély-kérelem kapcsán tájékozódhatnak az érdeklődők a Csengey Dénes Kulturális Központban. Ezt megelőzően Pakson, Kalocsán és Szekszárdon is szerveznek lakossági fórumot, Pakson az ESZI nagyelőadójában november 28-án hétfőn 17 órától – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Süli János tájékoztatott arról is, hogy a Dinamo-Roszatom Kosárlabda Klub együttműködést ajánl a paksi kosárlabdacsapatnak. Erről moszkvai látogatásán tárgyalt a városvezető, aki elmondta, hogy december 2-án érkezik Paksra az orosz fél a részletek egyeztetése végett.

A tanácskozáson felszólalt Kovács Pál, a paksi atomerőmű vezérigazgatójának tanácsadója és Romhányi Károly, Gerjen polgármestere is. Gerjenben egyébként november 28-án magyar–orosz atomenergetikai fórum kezdődik, ahova több orosz üzleti háttérrel bíró vállalkozás jelentkezett be a napokban.