Elkezdődött az iskolák átadása, megvan a vevő a tüdőgondozó épületére

Négyzetméter alapú lesz a telekadó, döntött rendkívüli ülésén pénteken a paksi képviselő-testület. A telekadót korábban a korrigált forgalmi érték alapján számították és vállalkozásokra vetették ki. A lakosságot ezentúl sem érinti az adó, a változás 2017. január 1-jétől lép életbe, a módosítást a megyei kormányhivatal kezdeményezte törvényességi felhívásban.

Az általános iskolák mellett a Paksi Vak Bottyán Gimnázium, a Pro Artis Művészeti iskola, a Gazdag Erzsi iskola, valamint a pedagógiai szakszolgálat paksi tagintézményének ingó és ingatlan vagyontárgyai kerülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vagyonkezelésébe. Az átadás-átvételi megállapodásról is a rendkívüli ülésen tárgyalt a testület. Az alapfeladat ellátásához, vagyis az oktatáshoz tartozó minden vagyontárgyat és létesítményt átad kezelésbe az önkormányzat, ez központi döntés, mondta el Süli János. A Klebelsberg központ tájékoztatása szerint a sportcsarnokok kiadásáért járó bevétel az iskoláké lesz, a II. Rákóczi, a Gazdag Erzsi és a Vak Bottyán konyhája, a Pongrácz ház és egy szolgálati lakás továbbra is az önkormányzaté marad, ez szerepel a vagyonkezelési szerződésben, melyet december 14-én írnak alá. A testületi ülésen hangsúlyozták: a városvezetés továbbra is hozzájárul majd az iskolaépületek felújításához.

Az egykori népfürdő épületét 9,8, a tüdőgondozóét 24,9 millió forintra becsülte a független értékbecslő, az utóbbinál 2,29 millió forintért beszámították a csereként felajánlott Sárgödör téri ingatlant. Ezeken az árakon vásárolhatja meg a korábban jelentkezett helyi vállalkozó az értékesítésre kijelölt két épületet. Süli János tájékoztatása szerint az egykori népfürdő és a a tüdőgondozó helyi védelem alatt áll, vagyis nem lehet lebontani, eredeti állapotba kell helyreállítani őket. – Nem véletlen, hogy nem érkezett több ajánlat, mint ahogy a régi sztk épületére sem, és ezért került volna nagyon sokba az önkormányzat számára is a felújításuk – tette hozzá. A szavazáskor Horváth Zoltán tartózkodott.

Veszteségei finanszírozására tavaly kétszázmilliós törzstőkeemelést kért a Mezőföldvíz Kft., akkor az összeg felét kapta meg. A paksi képviselő testület rendkívüli ülésén újabb százmilliós emelésről született határozat. – A szolgáltatást biztosítanunk kell, emellett bízunk abban, hogy csökken a szolgáltatás áfája vagy változik a közműadó, ezáltal jelentősen befolyásolható lenne az eredményesség, illetve a cég kintlévőségeinek kezelésében is számottevő változás érhető el – mondta el a döntés indoklásakor Süli János. A kintlévőségek 20%-a, mintegy 120 millió forint intézmények és vállalkozások esetében áll fenn, utóbbiaknál megkezdődött a tartozások megszüntetése, kizárással. Az erőmű-beruházás beindulása is jelentős nyereséget hozhat a Mezőföldvíz Kft. számára, ami ellensúlyozhatná a vesztségeket. A törzstőkeemelés feltételeként januárig megalakul egy képviselőkből álló bizottság, amely áttekinti a hosszú távú működés fenntarthatóságát.