Hétfő este lakossági fórum Paks II-ről

A térség lakosságának tájékoztatását szolgáló, több elemből álló sorozattal készül az MVM Paks II. Zrt. az új atomerőművi blokkok telephelyengedélye témakörben tartandó közmeghallgatásra, amelyet december 13-ára tűzött ki az Országos Atomenergia Hivatal. Dr. Aszódi Attila kormánybiztos azontúl, hogy beszélt a lakossági fórumokat, rendhagyó fizikaórákat magába foglaló programról, tájékoztatott a két új blokk előkészítésének jelenlegi állásáról. Emlékeztetett rá, hogy nemrégiben érkezett meg az Európai Bizottság állásfoglalása a blokkok építésre vonatkozó szerződésekre. – A beszerzések kérdésében megnyugtatóan válaszoltuk meg az Európai Bizottság kérdéseit, bizonyítottuk, hogy megalapozottan kötöttük meg a szerződéseket az orosz partnerrel, és ezen a bázison a projekt tovább tud haladni – fogalmazott. A projekt további szakaszában sok beszerzést közbeszerzési eljárás keretében bonyolít majd az orosz fővállalkozó. Egy kérdés van nyitva, amiben azt vizsgálják, van-e állami támogatás a projektben.

– A mi álláspontunk az, hogy a projekt tud majd annyi bevételt termelni a villamosenergia-piacon értékesítve a villamos energiát, hogy ezekből minden költséget fedezni lehet, így az építés költségeit, a tőkét, a tőke kamatait az üzemeltetés, karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit. Ettől függetlenül várjuk a döntést, és azt reméljük, hogy nagyon rövid időn belül megszületik, hiszen a technikai szintű egyeztetések régen lezárultak – részletezte. A kormánybiztos azt mondta, ha a kormány kézhez kapja a döntést, megszűnik az úgynevezett „stand still” állapot, minden feltétel rendelkezésre áll, hogy teljes sebességre kapcsoljon a projekt. Az első fő feladat az lesz, hogy a már kézhez kapott környezetvédelmi, és az eljárás alatt álló telephelyengedély bázisán elkészülhessen a létesítésiengedély-kérelem. Ez azokat a műszaki információkat tartalmazza, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hitelt érdemlően bizonyítani lehessen: a nukleáris biztonsági szabályzatokkal összhangban ezek a blokkok megépülhetnek, mondta Aszódi Attila.

Mittler István kommunikációs igazgató kérdésünkre elmondta, hogy mivel a régióban élők tájékoztatása fontos, a közelmúltban a környék 41 településének minden háztartásába tájékoztató kiadványt juttattak el. A közmeghallgatást megelőzően három városban, Pakson, Szekszárdon és Kalocsán lakossági fórumot tartanak, és szintén ebben a térségben rendhagyó fizikaórákat. Utóbbi program első helyszíne Dunaföldvár, a fórumsorozat pedig Pakson kezdődik, ahol november 28-án, azaz ma 17 órakor tartanak fórumot. Az érdeklődőket 17 órára az ESZI nagyelőadójába várják.