Felavatták a paksi segítséggel felépült viski magyar óvodát

Felemelő érzés volt – így jellemezte egybehangzóan, de egymástól függetlenül a viski óvoda felavatását Szabó Péter és Gárdai György. A város és a Gastroblues Fesztivál képviseletében hétfős paksi küldöttség vett részt a régóta várt eseményen. Szabó Péter ott mondott köszöntőjében és lapunknak is azt mondta, a ’90-es években kezdődött partnerség két éve nemesült testvérvárosi kapcsolattá. Paks sokféle formában nyújtott segítséget, egyik cél, amit támogattak, az óvoda ügye volt. Hangsúlyozta, hosszú évek harcainak eredménye, hogy átadhatták a magyar óvodát, a neheze mégis most jön: az ukrán kormánnyal, a bürokráciával megküzdve üzemeltetni is kell az intézményt. Gyermekekkel megtölteni, mint kiemelte, nem lesz gond, már most több a jelentkező, mint a férőhely. – Visk Kárpátalja egyetlen olyan települése, ahol óvodától középiskoláig magyar tannyelvű intézménybe járhatnak a gyerekek – húzta alá az alpolgármester.
Évek óta támogatja az óvoda ügyét a Gastroblues Fesztivál. Ahogy Gárdai György mondta, jótékonysági programjaik bevételét továbbra is Visknek adományozzák, hiszen Paks testvértelepülései közül messze ott a legnagyobb szükség. Arról is beszélt, hogy ismeretei szerint akkor gyorsult fel a viski óvoda több mint két évtizede húzódó ügye, amikor a paksi fesztiválon is megfordult Pál István „Szalonna” Lévai Anikót elkalauzolta a magyarok lakta városban. Lévai Anikó egyébként az átadáson is ott volt, ahol elhangzott, hogy a magyar kormány 40 millió forinttal járult hozzá a református óvoda befejezéséhez.

– A viski óvoda megnyitása az első kézzel fogható eredménye a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak. A kiválóan felszerelt viski gyermekintézmény például szolgál, hitet sugároz a térségben élő minden szórványmagyarnak, hogy érdemes megtartania magyarságát – idézte Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztost az eseményről szóló beszámolójában az MTI. Azt is bejelentette, hogy a kárpátaljai kormánybiztosság ötmillió forinttal járul hozzá a napokban leégett viski közösségi ház és tévéstúdió újjáépítéséhez.

Jenei Károly lelkész, az óvoda ügyének kézben tartója a napokban Pakson beszélt arról, hogy a város és a fesztivál szívügynek tekintette, hogy elérjék céljukat. – Az adott szó hitelét jelentette, biztos pont volt, hogy itt van Paks. Nem azért, mert kötelessége adni, hanem mert Paks sajátjának tekinti a magyar nyelv tovább örökítését – fogalmazott. Azt mondta, tizenöt év stagnálás után, hat éve került a református egyházhoz az óvoda ügye. A költségek hozzávetőleg harmadát tudták fedezni a Paksról érkezett támogatásból. Ennek felhasználásával otthonos, modern óvoda készült, amely várhatóan egy, másfél hónapon belül megnyitja kapuit. A magyar iskolához fog tartozni, a járási tanügy lesz a fenntartója, de az épület és telek tulajdonáról nem mond le az egyház, vázolta a lelkész. Azt mondta, hogy az ukrán óvoda két „megtűrt” magyar csoportjába hatvan gyerek jár, őket veszik át óvónőstől és a további jelentkezőket. Csak a református egyháznál 35-40 gyereket keresztelnek évente, hozzájön még a 10-05 katolikus, nem lesz gond megtölteni az óvodát – vette számba Jenei Károly.