Fejlődik az egynapos sebészet

Kórházban feküdni senki sem szeret. Míg korábban a kisebb műtétek esetén is többnapos bent tartózkodás várt a páciensre, ma már sok esetben a műtét egynapos sebészeten is megoldható, aminek lényege, hogy ha nem merül fel probléma, akkor néhány órás megfigyelést követően otthon lábadozhat a beteg. A Paksi Gyógyászati Központban a lehetőség adott: az egynapos sebészet nem szűnt meg, csak átalakult, hívja fel a figyelmet dr. Tillmann Zsolt. Az egynapos sebészet vezetője elmondta, hogy döntő többségében maradtak azok az orvosok, akik korábban is itt dolgoztak, és az aneszteziológus szakorvosok is leszerződtek a folytatásra. Mindegyikük nagy műtéti tapasztalattal rendelkezik, rutinos, kiváló szakemberek, a szakdolgozók nemkülönben, emelte ki.

Az egynapos sebészeti ellátás kereteit több tényező határozza meg. Az egyik, hogy mekkora támogatást ad az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ettől függ, hány műtétet végezhetnek el adott időszak alatt. A másik a felszereltség és a szakorvosi gárda, amivel nincsen probléma. Emellett a páciens egészségi állapotának is lehetővé kell tennie ezt az ellátási módot.

Fontos, hogy a páciensek kizárólag szakorvosi beutalóval kerülhetnek az egynapos sebészetre, erről levélben is tájékoztatják a háziorvosokat. A műtéteket előjegyzés alapján végzik, a várakozási idő nagyjából csupán két hét. A beavatkozást alapos kivizsgálás előzi meg, amit helyben, a szakrendeléseken végeznek el az egynapos sebészet koordinálásában. Az utógondozás szintén helyben történik.

Az egynapos sebészetben olyan műtéti típusokat találunk, amelyek nagy biztonsággal, rutinszerűen elvégezhetők, például egyes sebészeti (sérv-, aranyér-, visszértágulat-), nőgyógyászati (egészségügyi küret, méhszáj-, hüvelyplasztika), urológiai (prosztata-, here), ortopédiai beavatkozások (boka-, térd-, bütyök-), valamint néhány típusú kézműtét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a gyógyászati központ idén április 1-jével vette át az egynapos sebészetet, amit korábban egy külsős cég működtetett. A rákövetkező egy hónapban a részleg felújítása volt az elsődleges feladat, elvégezték a szükséges karbantartási munkákat, kifestették a helyiségeket, fertőtlenítettek, sterilizáltak. Mivel a korábbi üzemeltető elvitte a felszerelés egy részét, eszközbeszerzés is kapcsolódott az egynapos sebészet átvételéhez, illetve a szükséges anyagokkal, gyógyszerekkel is el kellett látni a műtőt.

Beszereztek egy artroszkópos tornyot is, amilyenből jelenleg csupán öt van az országban. (Az artroszkópia, vagyis az ízület tükrözése az ízületen belüli sérülések diagnosztizálását és kezelését teszi lehetővé.) Az artroszkópos torony később kiegészíthető olyan eszközökkel is, melyekkel más típusú – pl. hasüregi – beavatkozások is elvégezhetők, így bővül felhasználhatósági köre.

Az átvétel előtt az engedélyezett öt területből tulajdonképpen csak a sebészet, az ortopédia és az urológia működött, a fül-orr-gégészet hellyel-közzel, a nőgyógyászat pedig egyáltalán nem. Az újraszervezést követően ezek közül négy engedélyezett területen indult el a rendszeres munka, a fül-orr-gégészet helyett viszont traumatológiai átcsoportosítást kértek és kaptak, ez már el is indult a közelmúltban. Így a műtéti spektrum valamelyest átalakult, mondja Tillmann doktor: sebészetben kevesebb beavatkozást végeznek, viszont mozgásszervi műtétből többet csinálnak, tudatosan tolják el errefelé a hangsúlyt a tapasztalatok és igények tükrében.

Az egynapos sebészettel jó úton haladnak a stabil működés felé, cél a műtéti repertoár folyamatos bővítése, emelte ki dr. Tillmann Zsolt, hozzátéve, hogy éppen ezért a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetnek az eszközbeszerzésre. Jelenleg is vannak folyamatban lévő közbeszerzések, többek között egy új, korszerűbb műtőasztalé. Távolabbi terveik között szerepel a tb által nem támogatott műtétek részben vagy egészében térítéses bevezetése, vagy akár a műtő szabad kapacitásának bérbeadása is. A műtéti repertoár tovább bővíthető lesz, ha a paksi egynapos sebészeten 24 órás felügyeletre is lesz lehetőség.