Továbbra is omlásveszélyes a hatos melletti löszfal

A fagyos időjárás miatt továbbra is omlásveszélyes a Paks és Dunakömlőd között húzódó löszfal, amelyről nagy mennyiségű föld omlott a 6-os útra – mondta a helyszíni szemlén részt vevő szakértő az MTI-nek.

Korábban megírtuk: hétfő reggel Paks és Dunakömlőd között az egykori vasúti múzeumnál több tonna agyagos lösz temette be a hatos utat, baleset szerencsére nem történt.

Solymos Attila paksi építész a Magyar Távirati Irodának elmondta: a lösz szerkezetét a víztartalom befolyásolja, és a csapadékos időt felváltó fagy miatt nőtt a lösz térfogata. Hétfőn az instabillá vált lösztömbökből több leszakadt. Ha az időjárás a mostanihoz hasonló marad, egy-másfél hónapig bármikor bekövetkezhet további omlás. Pakson 27 kilométernyi omlásveszélyes löszpartfal van – jegyezte meg. Hozzátette: az érintett partfal hidrogeológiai vizsgálata már megtörtént, ezért most nem újabb szakértői vizsgálatokra lenne szükség, hanem az instabil tömbök eltávolításával a közvetlen omlásveszélyt megszüntetésére. Mint mondta, ez a tulajdonos kötelessége. Az érintett partfalszakasz egy cég tulajdonában van. A Magyar Közút az MTI érdeklődésére közölte: a terület tulajdonosát felszólították a kárelhárításra. Az érintett szakaszon félpályás forgalomkorlátozást vezettek be, és betonelemeket helyeznek el azért, hogy a később esetleg leguruló löszdarabok ne veszélyeztessék a közlekedőket.

Legutóbb 2011-ben számoltunk be partfalomlásról, akkor a Kömlődi utcában egy használaton kívüli ún. parti lakás rongálódott meg. Hum Ferenc, a paksi polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a mintegy két kilométer hosszú, 30-40 méter magas szakasz nem veszélyeztet lakóépületet vagy önkormányzati ingatlant. Hozzátette: a városban már számos helyen épült támfal.