Jó tudni: a tűzijátékozás szabályai

A tűzoltókat tavaly szilveszterkor mintegy harminc olyan tűzesethez riasztották, amelyet tűzijáték okozott. Többnyire a szabadban lévő növényzet gyulladt meg, de jellemző volt az erkélyre visszahullott rakéták miatt keletkezett tüzeset is, hívja fel a figyelmet közleményében a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Aki tűzijátékozással is szeretné köszönteni az új évet, tájékozódjon a vásárlást megelőzően a vonatkozó szabályokról, illetve a balesetek elkerülése érdekében fogadja meg a katasztrófavédelem és a rendőrség tanácsait.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat december 28-31. között vásárolhatják meg a 18. életévüket betöltött állampolgárok és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatják fel azokat. A harmadik kategóriába tartozó eszközökből összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalom mennyiségű terméket szabad egy háztartásban tárolni. Tilos ezeket a padláson vagy pincében tartani, gyúlékony anyagoktól távol úgy kell elhelyezni, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.

Ahogy azt közleményükben írják, a pirotechnikai eszközök biztonságos használatának érdekében csak legális árusítóhelyen vásároljanak tűzijátékot és csak olyat, aminek van magyar nyelvű használati utasítása, balesetvédelmi tájékoztatója és nem járt le az áru szavatossága. A tűzijáték használatakor ne hajoljanak az eszköz fölé, ne irányítsák emberre, állatra, épületre, növényre. Erős szél esetén ne működtessenek pirotechnikai termékeket, tűzijátékokat. Ha a megvásárolt pirotechnikai termék átnedvesedett, azután se használják fel, miután megszáradt.

A megmaradt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni.

Magyarországon magánszemélyeknek továbbra is tilos petárdát birtokolniuk illetve felhasználniuk. Ennek megszegése akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. További részleteket a témában itt és itt és itt is olvashatnak.