Visszatért a rétisas, ismét beleshetünk a fészekbe

Új párra lelt és ismét a fészekrakással van elfoglalva az a rétisas tojó, amelynek életét a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által telepített kamera jóvoltából bárki nyomon követheti immár egy esztendeje. Egyre többet tartózkodik a madárpár a Paks közelében lévő fészekben, amelyet immár két kamera pásztáz. Dombi Imre természetvédelmi őr azt mondta, hétfőn például hosszabban időzött a saspár a fészken és többször vissza is tért. Szemmel láthatóan annak tatarozásával, otthonosabbá tételével voltak elfoglalva. Ugyan az eddigieknél gyakrabban jelennek meg, de még jellemzően nem töltenek ott sok időt, és sokszor napok telnek el egy-egy berepülés között. Az idő múlásával ez majd remélhetőleg sűrűsödik és – mint Dombi Imre hozzáfűzte – február végén talán tojás is lesz a fészekben.

Tavaly februárban már élőben lehetett követni a tojásrakást, és húsvét vasárnapján azt is, amikor kikelt a fióka, amelyről a szülők együtt gondoskodtak. Május 2-án azonban rossz hírről számolt be az igazgatóság, a hím elpusztult, a tojó magára maradt a fiókával. Ez nem tartott sokáig, rövidesen egy fiatal hím jelent meg a fészek körül és az időközben szépen cseperedő fióka nemtetszésével mit sem törődve nagyjából egy hónap alatt elnyerte a mama kegyeit. Most vele együtt készül a fészekrakásra. A fióka pedig már kirepült, utoljára tavaly július 6-án figyelték meg a Duna-Dráva Nemzet Park Igazgatóság munkatársai.

Dombi Imre megerősítette, amit a visszatérő látogatók maguk is tapasztalhattak, hogy a korábbiaknál sokkal jobb minőségű az internetes közvetítés. Ez annak köszönhető, hogy október elején kicserélték a kamerát. Jobb a képminőség, és – miután a szomszéd fára áttelepítették a régi berendezést – két különböző kameraállásból meg lehet figyelni az állatok viselkedését. Éjszaka a kamerákat kikapcsolják, hogy ne zavarja a fokozottan védet rétisasok nyugalmát. A természetvédelmi őr arra is kitért, hogy a fejlesztés nemcsak az online megfigyelők számára jelent nagyobb élményt, a kutatók számára is előnyökkel jár, hiszen az eddigieknél több ismerettel gazdagodhatunk a faj költési, táplálkozási szokásit illetően. Ez a tudás hozzájárul a fajt érintő fajvédelmi program hatékonyságának növeléséhez.

Dombi Imre arról is beszámolt, hogy már majd’ félmillió megtekintésnél járt az oldal. A természetvédelmi őr hozzátette, hangja is van a kamerának, így sokkal közelibb, életszerűbb a közvetítés, és ha a sas nincs is a fészkén, lehet hallgatni az erdő hangját, esténként a több ezer vadlibát.

Video Advertising Platform