Váljék egészségére! – fejlesztések a nőgyógyászati szakrendelésen

Új sorozatunkban a Paksi Gyógyászati Központ dolgozóinak segítségével mutatjuk be városunk egészségügyi ellátórendszerét olyan érdekességekről és újdonságokról is szót ejtve, amik közérdeklődésre tarthatnak számot.

Ezerarcú boszorkány – sokan ezzel a jelzővel illetik a PCOS-t azaz a policisztás ovárium (petefészek) szindrómát, mivel igen változatos tüneteket produkál. Közülük nem feltétlenül tapasztalják mindegyiket az érintettek, ezért egyáltalán nem könnyű ennek az egyébként hormonális eredetű betegségnek a felismerése. A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, a súlyproblémák, a pattanásos, aknés bőr, a túlzott szőrnövekedés és a cisztás, esetleg megnagyobbodott petefészkek a PCO-szindróma klasszikus tünetei, de anyagcsereproblémák is előfordulhatnak, hosszabb távon pedig komoly gondot jelenthet a meddőség. A PCO-szindróma diagnosztizálását és terápiáját illetően is jó kezekben vannak a páciensek a Paksi Gyógyászati Központ nőgyógyászati szakrendelésén, mondja dr. Ruzicska Zsolt, kiemelve, hogy ez nagyban köszönhető a kiváló laborháttérnek, ahol a különböző hormonvizsgálatokat igen rövid idő alatt el tudják végezni nemrég bevezetett térítés ellenében, de az állami ingyenes vizsgálatokra is lehetőség van, ami azonban időnként nehézkes, a leletek hosszú várakozási idő után érkeznek meg, és előfordul, hogy reagens hiányában a vizsgálatok nem készülnek el.

Az orvos arra is kitért, hogy ő maga tanulta és alkalmazza a pszichoszomatikus gyógyítást, tehát figyelemmel van arra, hogy a megbetegedések hátterében milyen lelki probléma állhat, a test és a lélek gyógyítására egyaránt gondot fordít, így eredményesebb a gyó­gyulás. Gyakori pszichoszomatikus betegség a nőgyógyászat területén például a ciszta, a myoma, az endometriózis, a meddőség egy része és még sorolhatnánk. Ezt a lehetőséget is figyelembe véve már most európai színvonalú ellátást tudnak biztosítani a nőgyógyászati pácienseknek, ám nem állnak meg a folyamatos fejlődés útján. A közelmúltban bővült a szakrendelés műszerállománya egy igen modern ultrahangkészülékkel, aminek nyomán be tudtak vezetni a várandósoknál első és második trimeszteri terhességi, illetve nőgyógyá­szati szűrővizsgálatokat, mondja dr. Ruzicska Zsolt. A műtéti paletta fejlesztése is napirenden van. Az egynapos sebészetben jelenleg is lehetőség van többek között mellső, illetve hátsó fali hüvelyplasztikára, méhszájplasztikára, szemölcsök, hüvelyciszták eltávolítására, méhszájfagyasztásos ún. kryoconisatiós kezelésre és küret elvégzésére, a cél azonban az, hogy laparoszkópos beavatkozások is végezhetőek legyenek. A nőgyógyászat területén ez lehet diagnosztikus és operatív laparoszkópia (hasi tükrözés) műtét, például a meddőség okainak tisztázására, valamint műtéti beavatkozás többek között petefészekciszta eltávolítása, endometriózis műtétje, myoma eltávolítása, kóros petevezeték, petefészek eltávolítása. Dr. Ruzicska Zsolt kiemelte, hogy a megvalósításhoz további humánerőre, műszerekre van szükség, illetve arra, hogy az egynapos sebészeten legyen lehetőség 24 órás felügyeletre. A nőgyógyászati szakrendelésen egyébként a nyári szabadságolás időszakát kivéve minden hétköznap két rendelőben fogadják a pácienseket, dr. Ruzicska Zsolt teljes állásban, dr. Magosányi Fruzsina félállásban, dr. Wallner Tamás és dr. Molnár Ádám pedig részmunkaidőben dolgozik. Szükség is van az orvosokra, hiszen a nőgyógyászaton napi szinten mindkét rendelőben átlagosan 30-35 páciens fordul meg, akiket előjegyzéssel fogadnak általában egy-két héten belül, de természetesen az akut eseteket ennél hamarabb, illetve bejelentkezés nélkül is ellátják.