Váljék egészségére! – hungarikum a védőnői szolgálat

Új sorozatunkban a Paksi Gyógyászati Központ dolgozóinak segítségével mutatjuk be városunk egészségügyi ellátórendszerét olyan érdekességekről és újdonságokról is szót ejtve, amik közérdeklődésre tarthatnak számot.

Dr. Ruzicska Zsolt elismerően nyilatkozott a nőgyógyászattal szoros munkakapcsolatban álló védőnői szolgálatról, kiemelve, hogy a Magyar Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló és immár hungarikum. A védőnők több mint száz esztendeje töltenek be kulcsszerepet a nő-, anya-, csecsemő-, gyermek-, ifjúság- és családvédelemben, munkájuk a törvény szerint sem az általános és középiskolákban, sem pedig a család szintjén nem utasítható el. A paksi védőnői szolgálat a Paksi Gyógyászati Központ égisze alatt működik, szakmai felügyeletét a Paksi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya látja el, a feladatokat területi- és iskolavédőnők végzik, mondta el Pámer Ágnes. A területi védőnő arról is tájékoztatott, hogy előbbi kollégák mindegyikéhez a város egy meghatározott része, illetve egy-egy külső településrész tartozik, egyenként körülbelül 150–200 családdal vannak kapcsolatban. Munkájuk főbb területei a nővédelem, a várandósok és a gyermekágyasok gondozása, valamint a gyerekek gondozása, egészen iskoláskorig, mindegyik terület számos védőnői feladatot ölel fel. A várandósok védőnői gondozása tanácsadáson – ahol legalább négy alkalommal meg kell jelennie a kismamának – valamint családlátogatással és különböző programokon valósul meg. A paksi védőnők várandósfelkészítő klubot, baba-mama klubot működtetnek, csecsemőmasszázst tartanak, rendezvényt szerveznek a szoptatás világnapja alkalmából, van képzett laktációs tanácsadójuk, illetve a babahordozás tekintetében is tudnak tanácsot adni a szülőknek, valamint elérhetőek városi rendezvényeken is, ahol szűréseket végeznek és életmód-tanácsadást tartanak.

Pakson 2016-ban 206 gyermek jött világra. Az óvoda után az ő fejlődésüket is az iskolavédőnők fogják figyelemmel kísérni. Az iskolavédőnő feladata az egészségnevelés, a védőnői szűrések elvégzése, a védőoltások és az orvosi szűrések szervezése. Mindemellett igény szerint szakköröket tartanak, amelyek témája lehet például az egészséges életmód, az elsősegélynyújtás vagy a csecsemőgondozás. A Paks közigazgatási területén működő általános és középiskolákban három iskolavédőnő dolgozik, az intézményi elosztásnál figyelembe veszik a maximálisan ellátható tanulói létszámot a központi finanszírozás okán. Ahogy Pámer Ágnes fogalmazott, munkájuk a gondozottakkal kialakított bizalomra épül, a gyermekek szeretete, a szülőkkel való jó kapcsolat és a magas szintű szakmai tudás nélkülözhetetlen a feladatellátáshoz.