Hősök Tere – leszámolnak a közönnyel

Hétköznapi hőseink címmel hirdetett beszélgetést a budapesti Bálint Ház február 8-ára. Együttműködve a Hősök Tere civilszervezettel olyan embereket mutatnak be, akik arra ösztönzik a környezetüket, hogy tegyenek másokért, számoljanak le a közönnyel. Az első alkalom vendége Al Ghaoui Hesna, riporter, külpolitikai újságíró mellett a paksi Heisler Judit bűnmegelőzési előadó.

Heisler Judit a Hősök Tere követe, Hesna ugyanennek a mozgalomnak a nagykövete. – Olyan világban szeretnénk élni, ahol természetes, hogy az emberek kiállnak másokért, magukért. Ezért fogtunk össze néhányan és hoztuk létre a Hősök Tere Kezdeményezést 2014-ben. Azt akarjuk elérni, hogy Magyarországon társadalmi norma legyen az együttérzés és az, hogy teszünk egymásért. Ehhez adjuk meg a kezdő lökést és azt a tudást, amivel a célunk elérhető – írják magukról a kezdeményezést útjára indítók. Heisler Judit a Paksi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében zajló tréningen ismerte meg a Hősök Terét. Elvük, miszerint tegyünk a közöny ellen, vállaljunk felelősséget tetteinkért és másokért, felkeltette az érdeklődését már csak azért is, mert szorosan kapcsolódik a munkájához, a bűnmegelőzéshez.

2016 nyarán a Hősök Tere követ lett, amit különösen azért tart fontosnak, mert a kezdeményezés – sok máshoz hasonlóan – fővárosközpontú, az önkéntesek, követek és nagykövetek zöme Budapesten igyekszik ezeket az elveket népszerűsíteni, vidéken kevesen vannak. Judit elsősorban továbbra is a munkája során, például a diákoknak tartott bűnmegelőzési előadásokon igyekszik terjeszteni, népszerűsíteni az „Az vagy, amit teszel!” gondolatot. Beszélget a gyerekkel arról, hogy miért fontos, hogy ne menjenek el segítség nélkül senki mellett, aki erre rászorul. Gyakori kifogás, hogy nem értenek elsősegélynyújtáshoz, pedig sokszor egy telefonhívás is életet menthet. – A kezdeményezés szellemét szeretném tovább vinni. Ez talán egy kicsit „önző” is, mert, ha a közöny ellen teszünk, odafigyelünk egymásra, kevesebb lesz a bűncselekmény is. Nekem pedig a munkám során ez a célom – mondta. Hozzátette, hogy ő ül ugyan Al Ghaoui Hesna oldalán február 8-án, de bármelyik kollégája ott lehetne, hiszen munkájuk során ők is hétköznapi hősként nyújtanak segítséget másoknak.