A minőségi idősgondozásért munkálkodnak

Fejlődik általuk a szakmaiság és lelki segítséget is biztosítanak a munkatársaknak azok a képzések, melyeket pályázati támogatásból szervez a Paksi Életfa Idősek Otthona. Az intézmény bekapcsolódott abba a régiós együttműködésbe, melynek célja az idősgondozás színvonalának emelése a vidéki Magyarország településein. A Mintaprogram a minőségi időskorért elnevezésű programmal még négy évvel ezelőtt pályázott sikerrel a Norvég Civil Alaphoz Alsómocsolád önkormányzata.

– Már a kapcsolatfelvétel idején is van gyümölcse a közös munkának például ápolástechnikai kérdésekben. Képzések is indultak két helyszínen: az Alsómocsoládi Őszi Fény Idősotthonban és a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthonban – mondta el Kávási Brigitta, paksi intézmény vezetője. – A hospice-képzés, a demenciáról szóló komplex megközelítés, a kommunikáció és a konfliktuskezelés témákban szerveződtek a képzések, ezek folyamatosan fejlesztendő területek az idősgondozásban. Kollégáim örömmel vesznek részt az intézménylátogatással egybekötött szakmai oktatásokon, hiszen új tudásra és hasznosítható tapasztalatokra is szert tehetnek. A sürgősségi ellátás területén is részt vettünk egy képzésen, kifejezetten az idősotthonokban előforduló esetekre koncentrálva – tájékoztatott. Az Életfa Idősek Otthona vezetője hozzátette: az ápolószakmában szükség van a folyamatos továbbképzésre, az iskolában megszerzett tudás nem elég a gyakorlatban. Vannak országos képzések, ám ezek személyenként és területenként 20-30 ezer forintba kerülnek, az intézmény ezt nem tudja biztosítani folyamatosan minden kollégának. A pályázati projekt, mely április végén szakmai konferenciával zárul, térítésmentesen biztosít az eredményes munkához elengedhetetlen tudást a munkatársaknak. A testvérintézmények vezetői meghívást kaptak egy egyhetes tanulmányútra is Norvégiába. Bár az északi országban teljesen máshogy épül fel a szociális ellátórendszer, Norvégia más típusú jóléti állam, Kávási Brigitta bízik benne, hogy városunkban is hasznosítható tapasztalatokkal gazdagodhat április elején.

Egy másik pályázaton is nyert az intézmény képzést személyes gondoskodást végző szakemberek mentálhigiénés támogatására. A négyéves projekt február végén egy tíz munkatárs részvételével zajló ún. szupervízióval indul. (Ez egy olyan szolgáltatás, ahol a segítő szakemberek egy másik, külső segítő szakemberrel beszélhetnek a saját érzéseikről és szakmai kérdésekről.) Az állami pályázat helyben biztosít majd térítésmentes képzéseket a projektidő végéig. – A szellemi hanyatlással járó megbetegedések gyakran agressziv, szekánt vagy paranoiát mutató tünetekkel járnak. Lakóink életük utolsó szakaszát töltik az intézményben, emiatt kollégáim fokozott lelki megterhelés mellett dolgoznak. A feszültségoldásban, a napi feltöltődéshez ebben a szakmában elengedhetetlen a szupervízió, ami egyben csapatépítő alkalom is lehet – fogalmazott Kávási Brigitta.