Váljék egészségére! – A paksi labor is végez tumormarker-vizsgálatot

Új sorozatunkban a Paksi Gyógyászati Központ dolgozóinak segítségével mutatjuk be városunk egészségügyi ellátórendszerét olyan érdekességekről és újdonságokról is szót ejtve, amik közérdeklődésre tarthatnak számot.

A Paksi Gyógyászati Központ orvos­diagnosztikai laboratóriumában naponta 120-160 pácienst fogadnak, de vannak időszakok, amikor ennél is többen fordulnak meg a vérvételes székekben, mondja dr. Sipos Katalin, a laboratórium vezetője. A vizsgálatokhoz szükséges minták levétele gyorsan lezajlik, aztán a váróterem elcsendesedik ugyan, de a kulisszák mögött továbbra is nagy a nyüzsgés, hiszen a munka dandárja, az analízis, ott zajlik. Egy átlagos napon körülbelül kétezer vizsgálatot végeznek, ezek sorában lehetnek klinikai kémiai (enzimek, fehérjék, ionok a vérben), hematológiai (a vér alakos elemei, azok száma és minősége), véralvadási vizsgálatok, vérsejtsüllyedés, hormonszintek meghatározása, allergiavizsgálatok, vizeletvizsgálatok, székletből vér kimutatása. Dr. Sipos Katalin vezetésével nyolcan dolgoznak a laboratóriumban, akiktől a minták analizálása nagyfokú precizitást követel, hiszen a vér- és vizeletvizsgálat az orvosi diagnosztika fontos eszköze. A vérvételre héttől tíz óráig van lehetőség, ami nem véletlen, ugyanis ez a legideálisabb időszak erre. Ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni, hogy vizelet esetében a reggeli első középsugarasból lehet a legmegbízhatóbb eredményeket kapni, illetve hogy a vizeletet vihetjük is, ám ebben az esetben kérdezzük meg, hogy mire kell ügyelni, fontos ugyanis, hogy a hiteles eredmény érdekében külső szennyeződésektől mentes legyen a minta. A laborleletek aznapi vizsgálatok esetében hétfőtől csütörtökig 14.30-tól 15.30-ig vehetők át, pénteken 14 és 15 óra között, ha pedig régebbiről van szó, akkor minden nap 11 és 12, valamint 13 és 14 óra között lehet érte menni. Az orvosi beutalón feltüntetett vizsgálatok elvégzéséhez különböző gépek állnak rendelkezésre – mondta dr. Sipos Katalin kiemelve, hogy az elmúlt néhány esztendőben több eszköz helyébe újabb, korszerűbb került, jelenleg pedig a vizeletvizsgáló, illetve a vérsüllyedéses automata cseréjét tervezik. A labor vezetője elmondta, hogy gépparkjuk időközben bővült is, ami lehetővé tette különböző térítésköteles vizsgálatok bevezetését. Az intézmény honlapján is megtalálható tájékoztatóból látható, hogy ezek köre igen széles. Kérhetők allergiavizsgálatok, különböző hormonvizsgálatok, például pajzsmirigy-, progeszteron-, tesztoszteron-, és inzulinvizsgálat, de meg tudják nézni a D-vitamin-szintet is. Utóbbival kapcsolatban dr. Sipos Katalin kiemelte, hogy az újabb kutatási eredmények szerint nem csak a csontanyagcserében van kulcsfontosságú szerepe a D-vitaminnak, hanem a szervezet immunfolyamataiban is, ezért figyelmet kell fordítani rá, és ha szükséges, pótolni. A felsoroltakon túl tumormarkerek és tumorpanelek is szerepelnek a térítés ellenében kérhető vizsgálati palettán, utóbbiak sorában van emlődaganat-, férfidaganat-, nőidaganat-, petefészek-daganat panel és női meddőségi vizsgálati panel.

Orvosdiagnosztikai laboratórium. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Orvosdiagnosztikai laboratórium. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Egyes vizsgálatok kizárólag térítés ellenében vehetők igénybe. Mások beutalóval térítési díj nélkül, illetve bizonyos esetekben, ha nincs beutaló, akkor térítéssel. A térítéses vizsgálatok előnye, hogy a sorban állások nagy része kikerülhető, és ebben az esetben szükség szerint tanácsokkal látják el a laboratórium munkatársai a pácienst. A laboratórium vezetője arról is tájékoztatott, hogy a nőgyógyá­szattal együttműködve a budapesti Magzati Diagnosztikai Központban végzett, nem kötelező Down-kór és egyéb genetikai szűrővizsgálatokra leveszik és továbbítják a mintát térítés ellenében. A szolgáltatás megfizethető, a különböző vizsgálatok ára a pár száz forinttól a néhány ezer forintig terjed, a „legborsosabbak” az allergiavizsgálatok és a tumorpanelek, ám ezek ára is csupán 5-14 ezer forint között mozog. Dr. Sipos Katalin kiemelte, hogy ha valaki szeretne igénybe venni fizetős vizsgálatot, bármikor érdeklődhet személyesen, telefonon, illetve előzetes egyeztetés nélkül bármelyik hétköznapon 9.30 és 11 óra között bemehet a laboratóriumba. A leletek rendszerint másnapra elkészülnek. Dr. Sipos Katalin azt tanácsolja, hogy a páciensek ne merüljenek bele az eredmények elemzésébe, következtetéseket pedig végképp ne vonjanak le belőle, a kiértékelést hagyják az orvosra.