Brüsszeli forrást nyert Paks az elektromos mobilitás projektre

Többéves munka eredményeképpen Paks több mint hatszázmillió forintos támogatást nyert az Európai Bizottságtól a Protheus-projektre, számolt be a sikerről Süli János polgármester a TelePaks Kistérségi Televízió stúdiójában. A város által létrehozott projekt az Európai Unió ELENA (European Local Energy Assistance) programjában nyert forrást első fordulóban, az előkészítés fázisára.

A Protheus projektről 2014-ben számoltunk be először, célja az elektromos járművek (többek közt buszok, hulladékgyűjtők, pick upok) beszerzése és a működtetésükhöz szükséges töltőállomás-rendszer kiépítése, elterjesztése. A program jól illeszkedik az atomerőmű által termelt villamos energia felhasználásához is, az új atomerőművi blokkok többletkapacitására építve – írtuk akkoriban.

Egy évvel később már dr. Sztruhár Sándort, a Protheus Zrt. ügyvezetőjét kérdeztük a projektről.

– Paks egy mintaprojektet szeretne megvalósítani, a részletes tervezéshez, elindításhoz 90%-os vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.  Aki az első fordulón túljut, jó eséllyel számíthat a pozitív bírálatra – nyilatkozta 2015-ben dr. Sztruhár Sándor.

Az első fordulót tehát sikerrel vette a projekt, a szerződés aláírása folyamatban van.