Kozloduy és Paks – két hasonló város

Az együttműködés lehetséges területeiről tárgyalt Pakson Marinella Nikolova polgármester vezetésével egy, a bulgáriai Kozloduyból érkezett küldöttség, amelyet Szabó Péter alpolgármester és Bana János tanácsnok, a gazdasági bizottság elnöke fogadott. – 2015 óta vagyok polgármester és nagyon szeretnék minél többet tenni a városért, az ott lakók életminőségének javításáért – fogalmazott Marinella Nikolova. Azt mondta, Paksot a két város hasonlósága okán kereste meg azért, hogy elsősorban az energetika területén keressenek kapcsolódási pontot, hiszen mindkét városnak van atomerőműve. Másik hasonlóság, hogy Duna-parton fekszik Paks is, Kozloduy is. Ezekre az egyezőségekre alapozva kívánják kiépíteni a partneri kapcsolatot. Egyik céljuk, ami – mint már itteni tárgyalásukon derült ki, hogy Pakssal szintén közös – az elektromobilitás és a zöldenergia-hasznosítás. – Itt helyben értesültem, hogy Paks is szeretné elektromos buszokra cserélni a közösségi közlekedésben használt járműveit, mi is szeretnénk pályázni erre a célra – mondta a polgármester.

Szabó Péter erre válaszképp elmondta, hogy örömmel fogadták a közeledést, hiszen bár Paks lakosságszáma több mint kétszerese a bolgár városénak, a hasonlóság valóban egyértelmű. Ugyanazokkal az előnyökkel és hátrányokkal szembesül mindkét városvezetés. Szabó Péter elmondta, a jelenlegi EU-pályázatok lassan elapadnak, a partnerségen alapuló projektek nagyobb eséllyel indulhatnak brüsszeli forrásokért, ezért a város már puhatolózik, keresi a leendő partnereket. Kapóra jött tehát a Kozloduy közeledése. Később – mint az alpolgármester mondta – a szintén Duna mellett fekvő és atomerőművel rendelkező román várost, Cernavodát is tervezik megkeresni, hogy a három település együtt, esetleg atomerőműveikkel együttműködve dolgozzon ki közös projektet.

A bolgár város és Paks kapcsolatában a következő lépés egy szándéknyilatkozat aláírása lesz – tájékoztatott Szabó Péter.