Kihirdették az Alkotó Energia győzteseit

Minden várakozást felülmúlt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia pályázata, amelynek február utolsó hétvégéjén tartották az eredményhirdetését. A DIY, azaz a Csináld magad! alkotóknak szólt a felhívás, akik megunt, majd újraálmodott és saját kezűleg újjávarázsolt tárgyakkal pályázhattak. A DIY jeles képviselőiből álló zsűri heteken át értékelte a beküldött alkotásokat, ami nem csoda, hiszen a megadott határidőig 1839 alkotás érkezett az ország minden szegletéből.

A DIY legfontosabb eleme az értékmentés, de a megtakarítás is fontos szempont, hiszen a mai fabútorok sokba kerülnek a régiek pedig nagyon jó formájúak, alakíthatóak, mondta Krivarics Ditta zsűritag. (Otthonkommandó). – Ez a mozgalom kortalan, ennek ellenére meglepett, hogy milyen sokféle korú és szociológiai hátterű pályázó volt – jegyezte meg Kepes Hedvig (Vintage Decor), aki a legfiatalabb és legidősebb alkotónak különdíjat is ajánlott fel.

Kmegyóné Krisztina (Vintage velem) azt húzta alá, hogy ez a műfaj reneszánszát éli, de ezzel együtt is nagy lehetőség a hobbisták számára az atomerőmű pályázata, a rengeteg díj, amit felajánlott. – Páratlan az atomerőmű kezdeményezése. Nagyon örültem neki, én is a népszerűsítésén dolgozom és eredménynek tartom, ha egy nap csak egy embert meg tudok győzni – jegyezte meg Hosszú-Bardócz Éva (Pure design by bardoczeva). Szendrődi Enikő (Nem is kacat) elárulta, hogy nagyon nehéz volt kiválasztani a temérdek alkotás közül azokat, amelyek díjazásra érdemesek. Az alapos értékelés után végül majd’ minden tizedik pályázót jutalmaztak, kategóriánként megosztott első, második és harmadik díjat, és velük együtt értékes családi nyaralást, kreatív termékek vásárlására jogosító utalványokat biztosított az atomerőmű a pályázat keretében.

A program koordinátora, a DIY műfaj szintén elkötelezett képviselője Iványi Krisztina, az atomerőmű kommunikációs tanácsadója nem titkolta, legszebb, legmerészebb álmukat is túlszárnyalta az eredmény.

– Úgy tűnik, sikerült egy olyan ügyet találni, ami nagyon sokban összekapcsolható az atomerőmű tevékenységével. Az erőmű kibocsátásmentesen termel villamos energiát, fontos számunkra a levegőtisztaság védelme, s arra próbáljuk biztatni az embereket, hogy valamit ők is tegyenek ezért. Mi lehet annál jobb, mint a meglévő értékek megőrzése, meglévő bútorok felújítása? Ne dobjunk ki valamit csak azért, ha nem jó a színe, formája – fogalmazott kiemelve, hogy az Alkotó Energia pályázat tehát nemcsak a kreativitás kiterjesztését, hanem a környezet védelmét is szolgálta. A kezdeményezés sikere okán a folytatás biztos. A terv az, hogy a mostaninál több kategóriában hirdetik meg a pályázatot az év utolsó negyedében.