Jó tudni: kertben égetni tilos!

Csak az elmúlt hétvégén hét szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat Tolna megyében. Az időnként jelentős kárral járó tüzek a szabadtéri égetés szabályainak betartásával megelőzhetők, írják a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, és természetesen csak az abban leírtak szerint. Paks város önkormányzatának ilyen helyi szabályozása nincsen, tehát tilos a kerti zöldhulladék égetése. A kerti munkák során keletkező zöldhulladékot a Paksi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. összegyűjti, a zöldjáratok időpontjáról itt lehet tájékozódni.

A külterületi tarlóégetést és a vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel. A szabadban meggyújtott tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, minden esetben gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról, a tűz eloltására alkalmas kéziszerszámról, és csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát folyamatosan felügyelni tudnak. Ha feltámad a szél, azonnal abba kell hagyni az égetést és el kell oltani a tüzet.

Ha valaki úgy éget zöldhulladékot a kertjében, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, akkor 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, 50 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, hogy a tűzoltóknak be kell avatkozni, akkor pedig a bírság mértéke 20 ezer forinttól akár 3 millió forintig is terjedhet, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.