Váljék egészségére! – XXI. századi eszközök a gyógyászati központban

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal igen alaposan vizsgálható a test bármely területe, szerve. Sorozatunkban ez alkalommal a röntgent, az ultrahangot, a tüdőszűrést és a csontsűrűség-vizsgálatot mutatjuk be, ezek érhetőek el ugyanis a Paksi Gyó­gyászati Központban.

Dr. Kun Gábor. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dr. Kun Gábor. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A Táncsics Mihály utcai központban dr. Kun Gábor személyében egy szakorvos áll rendelkezésre a röntgenen és az ultrahangon, de próbálják úgy szervezni a munkát, hogy a lehető leggördülékenyebb legyen a betegek ellátása. A röntgenben a felvételek elkészítése a röntgenasszisztensek feladata, a leletezés viszont az orvos dolga. Az ultrahangon más a helyzet, ott a teljes vizsgálati folyamatot a radiológus szakorvos végzi. A röntgen és az ultrahang is beutalóköteles szakrendelés, előbbi rendelési ideje hétköznaponként 8-14 óráig, utóbbié pedig 8-12 óráig tart. Amióta átálltak a digitális technikára, már nem kell bajlódni a röntgenkazettákkal vagy előhívni a filmeket, sokkal ritkábban van szükség felvétel ismétlésére, gyorsabb a leletezés és pontosabb a diagnózis, mondja dr. Kun Gábor, hozzátéve, hogy körülbelül három éve új géppel dolgozik az ultrahangon, ahol naponta átlagosan 10-12 páciens fordul meg, többüknél azonban nem egy vizsgálatot végez. A röntgen ennél is forgalmasabb, ott nemigen van olyan nap, hogy ötvennél kevesebb beteg érkezne, illetve vannak olyan időszakok, amikor még ennél is magasabb a beutaltak száma, például influenzaszezonban. Az ultrahang a sürgősségi esetektől eltekintve előjegyzéssel működik, a röntgennél viszont nem kell időpontot kérni. Röntgenre nagy arányban utal be a sebészet, de sok a mellkasfelvétel is tüdőgyulladás gyanúja esetén és műtétek előtti belgyógyászati vizsgálat részeként. Gyakori a hasi és a kismedencei ultrahang, valamint a pajzsmirigy vizsgálata. Az orvos felhívta a figyelmet, hogy bizonyos ultrahangvizsgálatok esetében nem véletlenül kérik arra a pácienseket, hogy éhgyomorra vagy telt hólyaggal érkezzenek, ugyanis ha így tesznek, tisztábban „lát” a gép. Dr. Kun Gábor kiemelte, ha éhgyomri vizsgálatról van szó, a tea és a kávé fogyasztása is mellőzendő, ugyanis a koffein összehúzza az epehólyagot. Ha telt húgyhólyag szükséges az ultrahangvizsgálathoz, elég előtte egy órával meginni fél liter folyadékot. Az előjegyzési idő körülbelül másfél-két hónap, de a sürgős vizsgálatokra tartanak fenn kapacitást, tájékoztatott a doktor úr, hozzátéve, hogy ha valaki nem tud megjelenni az ultrahangon vagy időközben okafogyottá válik a vizsgálat, az jelezze ezt, hogy bejegyezhessenek egy másik pácienst.

Dr. Szilágyi Éva. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dr. Szilágyi Éva. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Átlagosan naponta huszonöt tüdőszűrő-vizsgálatot végeznek a tüdőgyógyászati szakrendelés égisze alatt a Paksi Gógyászati Központban. Dr. Szilágyi Éva tüdőgyó­gyász elmondta, hogy 2012-ben az előhívásos technikát felváltotta a digitális, azaz már nem kell „fotót” készíteni, hanem azonnal láthatja a képet a monitoron. Kiemelte, hogy ez nagyban megkönnyíti munkáját: a felvételek sokkal jobb minőségűek, részletgazdagabbak, így a legkisebb eltéréseket is fel lehet fedezni, és pontosabb diagnózist felállítani. Szükség esetén, mondjuk kórházi beutaláskor, ki tudják írni CD-re a felvételeket és a páciens magával tudja vinni.

Bár egykor a tüdőszűrés elsődleges célja a tbc visszaszorítása volt, manapság már egyre inkább a tumor kiszűrésére helyeződik a hangsúly, de szerepe lehet például a légmell, a tüdőembólia és a szívnagyobbodás észlelésében is. Korábban kötelező volt az évenkénti szűrés, de tekintettel a javuló helyzetre, 2014-től már önkéntes, így behívókat sem küldenek, tájékoztatott a doktornő. A vizsgálatra nem kell előjegyzést kérni, ám mivel mindennap máskor van szűrés, érdemes az időpontokról előzetesen tájékozódni. Miután a recepción bejelentkezett a páciens, a röntgenváróterembe kell mennie, ott is a tüdőszűrő ablakához. A tüdőszűrés évente egyszer ajánlott, a 40 év felettieknek ingyenes, a 18-40 éveseknek pedig 1700 forintba kerül. A nappali tagozatos diákok is mentesülnek a díj megfizetése alól, csak vigyék magukkal érvényes diákigazolványukat vagy a hallgatóijogviszony-igazolást. Dr. Szilágyi Éva kiemelte, hogy a tüdőgyógyászat és a röntgen szakrendelés között szoros szakmai kapcsolat van.

Amennyiben a radiológus kolléga a hozzá utalt páciens vizsgálata során úgy ítéli meg, hogy tüdőgondozói konzílium szükséges, azonnal felveszi vele a kapcsolatot.

Dr. Palotás Kinga. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dr. Palotás Kinga. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Nem feltétlenül kell Szekszárdig buszozni vagy autózni, ha csontsűrűség-vizsgálatra van szükség, ugyanis már a Paksi Gyógyászati Központban is elérhető, ráadásul megfizethető áron. A DEXA azaz a denzitometriás vizsgálat során a csontok ásványianyag-tartalmát veszik górcső alá. Ezzel a szakmailag javasolt, standard eljárással azonban nemcsak a csontritkulás és a töréskockázat állapítható meg, hanem a gondozásba vételt követően, a kezelés eredményessége vagy a betegség esetleges súlyosbodása is nyomon követhető, mondta el dr. Palotás Kinga, a gyógyászati központ reumatológus szakorvosa. A csontsűrűség-vizsgálat elsősorban az 50 év feletti hölgyeknek, valamint nemtől függetlenül, mindazoknak a 40 év felettieknek, akiknek a családjában előfordult csontritkulás, ajánlott, de mozgásszegény életmód, kalciumhiányos étrend, alacsony BMI, dohányzás, csekély behatásra bekövetkezett csonttörést követően, illetve tartós gyógyszerártalom (antiepileptikumok, szteroidok, pajzsmirigy-gyógyszerek, antikoagulánsok) fennállása esetén is érdemes elvégeztetni. A mérés során a beteget igen csekély sugárterhelés éri, ennek mértéke körülbelül egy ötvened része egy mellkasröntgenének. A néhány percig tartó, teljesen fájdalommentes vizsgálat során a páciensnek mozdulatlanul kell ülnie, előtte nyugodtan ehet, ihat, valamint beveheti a gyógyszereit. Dr. Palotás Kinga kiemelte, hogy bár az a szóbeszéd járja Pakson, hogy a szekszárdi gép jobb, ez nem így van, a gyógyászati központban ugyanaz a vizsgálati módszer, csak más csontokon végzik el. A DEXA-vizsgálat díja 2000 forint, a betegek fogadása előjegyzéssel történik a 75/830-750-es telefonszámon. Az előjegyzési idő 1-2 nap, az eredmény rögtön megvan.