Hollywoodból tudósított az Oscar-gáláról

Végigsétálhatott a vörös szőnyegen, átélhette az Oscar-mámort Gosztonyi Zsolt is, akinek talán legnagyobb „munkaálma” volt, hogy tudósíthasson a legrangosabb filmes díjnak és rendezvénynek számító gáláról, amit egyébként 89. alkalommal rendeztek meg. Zsolt, aki az RTL klub munkatársa, fiatal kora óta nyomon követte az Oscar-díj nevezését, odaítélését.

– Óriási álom volt eljutni ide – fogalmazott. Annak ellenére, hogy szinte hazajár az Egyesült Államokba, ahol az egyetemet végezte, Oscar-gálán most először vett részt. – Az csak hab volt a tortán, hogy magyar filmnek is szurkolhattunk – tette hozzá a médiaszakember, aki nem sokkal azután számolt be élményeiről lapunknak, hogy hazaérkezett a feledhetetlen útról. Napokkal korábban érkezett tudván, hogy a stábtagok is ott lesznek Los Angelesben. A vörös szőnyegre lépni meghatározó élmény volt számára. Az viszont meglepte, hogy a szőnyeg jóval rövidebb, mint képzelte. Attól a helytől, ahol a limuzinok megállnak, a Dolby színház talán 100-150 méterre van, és csak azért tűnik hosszabbnak, mert a tévécsatornák stábjai ott sorakoznak várva és meg-megállítva a filmsztárokat. Az eseményeket nem a színházban követte nyomon, hiszen oda csak az alkotókat és szereplőket engedték be, hanem egy nagy kivetítőn. Ez előtt állva hallotta, amikor elhangzott Deák Kristóf Mindenki című filmjének angol címe: Sing. – Felordítottam, amikor kimondták a nyertes film nevét. Titokban reménykedtem és majdnem olyan izgatott voltam, mint az alkotók – mesélte. Percekkel később – amikor még javában tartott a rendezvény – élő adásban tudósította az RTL Klub híradójának nézőit a jó hírről. Természetesen az Oscar-gálák történetének legnagyobb bakija is emlékezetessé teszi számára a történteket. Azt mondta, lehetett látni, hogy mindenkit sokkoltak a történtek, döbbenet ült ki az arcokra. Azt is elmondta kérdésünkre, hogy bár sok híresség között sürgött-forgott, akivel legszívesebben találkozott volna, nem volt ott. Az egyik kedvence ugyanis Chris Pratt, aki a Jurassic Worldben, a Galaxis őrzőiben és az Utazókban játszott. A sztárokkal való találkozóról egyébként azért is lemaradt, mert amikor ők a gála végeztével immár kifelé vonultak a vörös szőnyegen, ő már az úgynevezett Oscar Bridge-en várta, hogy kapcsolják a híradóban.
Zsolt azt mondta, volt lehetősége interjút készíteni a filmben főszerepet játszó lányokkal, Dorottyával és Dorkával, akik számára igazán óriási élmény volt, amit átéltek, hiszen először látták az óceánt, filmsztárként vonulhattak végig a vörös szőnyegen, külön stylist foglalkozott velük és sikerült találkozniuk, fényképezkedniük Nicole Kidmannel, Samuel L. Jacksonnal. – Egymás szavába vágva meséltek – idézte fel.

Zsolt babonából nem beszélt arról, hogy még milyen munkaálmok szerepelnek a bakancslistáján. Azt viszont nem titkolta, reméli, nem az első volt egyben az utolsó alkalom, hogy ott lehetett az Oscar-gálán. Azt is megtudtuk tőle, hogy nem túl sokat fog időzni itthon, máris utazik vissza, várja Amerika, ahol a világ egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljáról tudósít rövidesen.

Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat nyerte el a Los Angeles-i díjátadó gálán. Ez az első alkalom, hogy magyar filmet díjaztak ebben a kategóriában, ráadásul ez volt a rendező legelső rövidfilmje és első jelölése. A díj átvételekor azt mondta: Neveljük úgy a gyerekeinket, hogy büszkék lehessünk rájuk.