Elfogadták a költségvetést

A jelenlévők egyhangú szavazással fogadták el a város 2017-es költségvetését, amelyet második fordulóban tárgyalt márciusi ülésén a város képviselő-testülete. A főösszeg tavaly óta jelentősen csökkent, így idén nem éri el a tízmilliárd forintot. Mint már korábban is írtuk, szolidaritási adó gyanánt jelentős összeget kell az államkasszába fizetnie az önkormányzatnak. Mivel a kérdés többször előkerült – most a testületi ülésen is – Süli János polgármester rögzítette: a pontos összeg 651 millió 846 ezer forint az iskolákra fordított önkormányzati forrás levonása után. Ezt azért ebben a kontextusban vizsgálják, mert a közoktatási intézmények működtetését magához vonta az állam, az önkormányzat ennek okán nem tervezte be költségvetésébe a normatíva fölötti juttatást. A város polgármestere a költségvetési tervezetet szakértőként véleményező könyvvizsgálót idézve felhívta a figyelmet arra, hogy ügyelni kell a fizetőképesség megőrzésére, mert a szolidaritási adót havonta kell fizetni, a város adóbevételei viszont két időpontban folynak be. Süli János azt is elmondta, hogy még számítanak arra, hogy emelkednek a város bevételei, egyrészt a TOP-ból jelentős forrást, 3,5 milliárd forintot várnak, másrészt az adóbevételek emelkedésére számítanak. A TOP-os pályázatokról azt mondta, március végén az ígéretek szerint új fordulót hirdetnek, a logikus az volna, hogy tudja mindenki, hogy mire nyert forrást, így annak ismeretében pályázna. Az első fordulóban figyelembe vett 1,5 milliárddal szemben 1,7 milliárd forint a tavalyi pénzmaradvány. A 200 millió forint többlettel a tartalékkeretet növelték, amit pályázati önerőként hasznosítva szeretnének fejlesztésre fordítani. Vannak kész és folyamatban lévő tervei az önkormányzatnak, éppen azért, hogy amennyiben realizálni tudja a tervezett bevételeket – és erre van esély Süli János szerint – haladéktalanul el tudják kezdeni a munkát. Barnabás István alpolgármester egyébként az ülésen szót is kért ez ügyben és kiállt a lakótelep mellett mondván, hogy az ottani felújításokat preferálják.

Süli János arról is beszélt, hogy a törvény által önkormányzathoz delegált feladatok finanszírozása a kiadások 30-40 százalékát viszi el. – Az évek során ezekhez vállaltunk újabb feladatokat – a gyógyászati központ, a múzeum, a képtár működtetését – amiket nem lehet elhagyni. Emiatt ez az év szűkebb – húzta alá a polgármester. E témában egyébként Bordács József szólalt fel, javasolta, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne csökkenteni a gyógyfürdő évi több száz millió forintos veszteségét. Beszélt arról is, hogy az ötvenmillió forintos éves költségvetéssel rendelkező Paksi Képtárnak csupán 67 fizetővendége volt a 6700 – főként diákokból álló – egyéb látogató mellett, ami szintén gondolkodásra kell, hogy ösztönözze a testületet. Azt mondta, az épületet más célokra, rendezvények megtartására is hasznosítani kellene. A városi rendezvények esetében viszont kevesellte a két soron szereplő, összesen 30 millió forintot.
Kovács Sándor képviselő azt hangsúlyozta, hogy igen jó esélyei vannak a városnak, hogy rövid időn belül rendezze, azaz növelje adóbevételeit, a Paks II projektnek köszönhetően pedig további plusz forrásokra számíthat, amihez szükség van a jól átgondolt tervekre, hiszen a város jelentős lemaradásban van a felkészülés terén.

Hatvanegymillió forint támogatást nyújt a város önkormányzata az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium számára. Az eredeti előterjesztés szerint ezt eszközfejlesztésre szánták, de – mint Süli János kifejtette – személyi kiadásokra fordíthatja az iskola annak érdekében, hogy a tanárok ne vándoroljanak el. Ez a polgármester szavai szerint fontosabb, nagyobb hatása van az intézmény megtartó erejére.

Az ülés végén Süli János külön is foglalkozott az atomerőmű kapacitásfenntartásával. Üdvözölte, hogy megszületett a brüsszeli döntés immár az utolsó függőben lévő kérdésben is. – Az ellenzékből olyan reakciót váltott ki a hír, amivel nem tudunk azonosulni – szögezte le. Azt mondta, tarthatatlan az ország áramfüggősége, ami meghaladja a 30, esetenként az 50%-ot. Ez gazdasági és állambiztonsági kockázatot jelent. Kitért arra is, hogy a térség felkészítését célzó munkát folytatni fogják, amiről Lázár János személyesen fog egyeztetni a településvezetőkkel.

Ezt megelőzően még született, ha nem is a város költségvetéséhez mérhető, de több fontos döntés a testület márciusi ülésén. Ilyen a szociális intézmények térítési díjának változása. Ez, ahogy Szabó Péter alpolgármester az ülés végén összefoglalta, valójában csak az Életfa Idősek Otthonát érinti, itt nőtt a díj napi 200 forinttal. Az alpolgármester a hátteret illetően elmondta, hogy 2012-ben emelt díjat a testület, majd három éven át nem, a tavaly napi száz, az idei kétszáz forintos emeléssel éppen az infláció mértékével egyező növekedés történt.

– Természetesen megyei szinten tájékozódtunk, nagyon sok településen hasonló komfortú intézményben sokkal magasabb díjat kell fizetni – vázolta. Így a tavalyi 102 ezerről 108 ezer forintra nőtt a havidíj, amihez az önkormányzat nagyjából ugyanennyivel járul hozzá, mivel egy személyre vetítve a költség napi 6600 forintot meghaladó összeg. Az otthon egyébként 86 férőhelyes, körülbelül ugyanennyien vannak várólistán, ezért az önkormányzat fontolgatja a bővítést, tette még hozzá.

A képviselők lakossági kérelemre újabb területet minősítettek belterületté a Vácikában. A mostani döntéssel újabb 10-12 telken nyílik lehetőség lakóingatlan létesítésére.

Területvásárlási igénnyel jelentkezett a város déli határában már telephellyel rendelkező Mecsekérc Zrt. A testület jóváhagyta a kijelölt terület eladását azzal, hogy értékbecslésen alapuló, a mostanra jelentősen megemelkedett áron értékesítsék a 3000 négyzetméternyi területet.

Megemelte a letelepedési támogatásra adható keretösszeget 9,5 millióról 18 millió forintra az önkormányzat. Ezzel együtt több módosítás is történt, ami azt szolgálta, hogy életszerűbb legyen, jobban igazodjon a körülményekhez a rendelet, illetve a pályázat. Az eddigi 35-ről 40 évre emelték a felső korhatárt a kormányzati támogatáshoz, csokhoz igazítva; meghatározták, hogy bővítésnél mekkora lehet a lakás alapterületének a növekménye, mert – mint Bordács József indokolta – nem luxuslakáshoz jutást akarnak támogatni. Megfogalmazták, hogy az első lakáshoz jutást preferálják, illetve azt, hogy a pályázónak paksi munkahellyel kell ugyan rendelkezni, de az eddigiekkel szemben nem kötik ki, hogy ennek a szakképesítésnek megfelelő munkakörnek kell lennie, mert ez a mai foglalkoztatási helyzetben már nagyon nehezen teljesíthető. A pályázati felhívás hamarosan megjelenik, a határidő május 19., az elnyerhető maximális összeg 750 ezer forint.

A lakhatást veszélyeztető káresetek önkormányzati támogatásra jogosító körét bővítették a kémények életveszélyessé nyilvánításával. A katasztrófavédelem átvette a kémények ellenőrzését, sok esetben állapította meg azt, hogy azok életveszélyes állapotban vannak. Egy-egy veszélyhelyzet elhárítása 200 ezer forintba kerül, és általában az egyébként is nehéz helyzetben lévőket sújtja. Az önkormányzat ezért bővítette a támogatási kört. Ilyen esetben 5-10-15 éves futamidejű, visszatérítendő támogatást lehet igényelni a kémények helyreállításához.

A képviselő-testület zárt ülésen határozott arról, hogy a nemrégiben elhunyt korábban önkormányzati képviselőként is dolgozó, Pro Urbe Emlékéremmel elismert sportembert, Hajba Antalt a város saját halottjának nyilvánítja.