Ide várja a paksiakat a város

A már hagyományos városi nagyrendezvények mellett egy új is szerepel Paks idei programnaptárában: a Város napja. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kulturális intézményekre és a helyi civilszervezetekre számít a program szervezésében és lebonyolításában az önkormányzat, egy közös felvonulás után ők adják majd a színpadi és egyéb programokat, és lesz halászléfőző-verseny is, amire bárki nevezhet, tájékoztatott Csapó Ágnes. A rendezvényszervező és külkapcsolati referens hozzátette, hogy egy ilyen alkalom lehetőséget ad számukra a bemutatkozásra, egymás megismerésére, további együttműködések megalapozására, az összefogás erősítésére. A május 20-i program helyszíne a Táncsics park lesz, ami a szervezők és a közönség körében is jól vizsgázott tavaly.

– A kulturális intézményekkel, civilszervezetekkel már az első találkozó óta is egyeztettünk, nagyon aktívak, segítőkészek – összegzett Csapó Ágnes, aki arról is beszámolt, hogy az önkormányzat szervezi a városi kitüntetések díjátadó estjeit és a megemlékezéseket nemzeti ünnepeinken, illetve, hogy több városi rendezvény szervezője a Csengey Dénes Kulturális Központ. Tell Edit, a kulturális központ igazgatója úgy tájékoztatott, hogy Szabó Péter alpolgármester, illetve a tavaly májusban alakult köznevelési és kulturális, valamint a turisztikai és városmarketing-bizottság döntése alapján 2017-ben nyolc városi rendezvény szervezésének és lebonyolításának feladatait kapta meg a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
A Német Nemzetiségi Nap programja tükrözi majd a korábbi évek hagyományait. A rendezvény szervezésében, lebonyolításában a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai aktív segítséget nyújtanak, valamint a költségek egy részét is a nemzetiségi önkormányzat vállalja.

A gyermeknapi rendezvényt, a Gyermekek és Családok Napját idén várhatóan egy helyszínen rendezik, mégpedig az ASE-csarnokhoz tartozó és a mellette lévő füves területen. A gyermekszínházi előadás a Turay Ida Színtársulat Hófehérke és a hét törpe című meseelőadása lesz, a napot a Bojtorján Együttes gyermekkoncertje zárja.

A sillerfesztivált a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületével közösen szervezi a kulturális központ, a szakmai nap programját a Tűzvirág Táncegyüttes, a szombati napot pedig a Bagossy Brothers Company zárja.

A Dunakömlődi Falunap programjaira a duna­kömlődi részönkormányzat képviselői, a nyugdíjasszervezet vezetője és tagjai, illetve a présháztulajdonosok képviselője tett javaslatot az egyeztetéseken. A gyermekeknek szóló, családi programok mellett fellép Nádas György és Szandi.
A Szent István-napi programot a Tűzvirág Táncegyüttes műsora, majd tűzijáték zárja, előtte neves musicalszínészek lépnek fel a nemzeti ünnephez méltó és illő dallamokkal. A program helyszínéről még folynak az egyeztetések az önkormányzattal. Az Atomfutáson – melynek fő támogatója a MVM cégcsoport – a helyi és térségi zenekarok jutnak szerephez, az egyeztetésekre a közeljövőben sor kerül, összegzett Tell Edit. Arról is beszámolt, hogy a dunakömlődi szüreti nap programja is egyeztetés alatt áll, a Szépkorúak Hete rendezvénysorozattal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy minden programelemét egyeztetik a nyugdíjasszervezetekkel. A rendezvénysorozat idén nyugdíjas sportnappal egészül ki, az idősek világnapján Bangó Margit lesz a sztárfellépő.
A rendezvényekről részletes program­ismertetőket juttatnak el a háztartásokba, illetve a Csengey Dénes Kulturális Központ honlapján és közösségi oldalán is minden információ elérhető lesz.