Váljék egészségére! – Látásunk, hallásunk egészségéért

Megkönnyíti a pontos diagnózist, ha a páciensek magukkal hozzák korábbi leleteiket és szemüvegeiket, hiszen ezek értékes információkat hordoznak az orvos számára, mondja dr. Kővári Márta, a Paksi Gyógyá­szati Központ szemész szakorvosa, aki még számos praktikus tanáccsal szolgált. Ha valaki lágy kontaktlencsét használ, akkor a szemészeti vizsgálat előtt legalább 24 órával korábban vegye ki, ha pedig keményet, akkor azt tíz nappal korábban, különben a vizsgálat hamis eredményt adhat. A szemészeti vizsgálatok gyakori velejárója a pupillatágítás, ezért kísérő nélkül ne érkezzenek autóval a páciensek, mert nem fognak tudni vezetni, sorolta a doktornő. A látásélesség felvétele mellett egyéb vizsgálatokra is van lehetőség az igen jól felszerelt paksi szemészeti szakrendelésen. Rendelkeznek kerato-refraktométerrel, ami a fénytörési hibák bemérésére szolgál; réslámpával, ami tulajdonképpen egy biomikroszkóp; látótérkészülékkel; valamint kétféle, a szemnyomás mérésére szolgáló tonométerrel. Utóbbi műszereknek nagy szerepük van a manapság már népbetegségnek számító glaukóma, vagyis a zöldhályog kiszűrésében, ami nem gyógyítható, de kezelhető betegség. A szemcseppre nem reagáló esetekben történik műtéti kezelés, bizonyos esetekben lézerkezelés is szükségessé válhat. A glaukóma korai stádiumban történő felfedezése azért fontos, mert ekkor még nem alakul ki súlyos károsodás, tudni kell azonban, hogy a beteg szemét ez esetben is élete végéig szükséges ellenőrizni, kezelni. A doktornő egy másik, igen gyakori problémára is felhívta a figyelmet, mégpedig a szárazszeműségre. – A szindróma tünete lehet, ha a szem piros, ég, szúr, viszket, ha pislogásra javul a homályos látás, és bármilyen furcsa is, a túlzott könnyezés. Kiváltója lehet például a túlzott számítógép-használat, a poros, füstös levegő, de bizonyos gyógyszerek, illetve hormonális okok is állhatnak a háttérben. Kezelni a szem nedvesen tartásával lehet, amire például a műkönny alkalmas. Dr. Kővári Márta arról is beszélt, hogy szemészeti szempontból igen fontos betegség a cukorbaj, ami súlyos szövődményeket, vakságot is okozhat. Éppen ezért, amíg a szemfenéken nincs elváltozás, évente szükséges szemfenékvizsgálaton megjelennie a cukorbetegeknek, de amint elváltozást lát az orvos, attól kezdve, a súlyosságtól függően, 3-6 havonta hívják vissza a pácienseket. Ez azért fontos, mert így lehet megfelelő időben lézerkezelésre küldeni őket. A szakorvos arról is tájékoztatott, hogy negyvenéves kor felett jelentkezik az öregszeműség, amikor az egyébként távolra jól látók közelre nézéshez előbb-utóbb szemüvegre szorulnak. Negyvenéves kor felett két-három évente érdemes szemészeti vizsgálatra menni, ahol szemüvegrendelés vagy szemfenékvizsgálat esetén is minden esetben szemnyomást mérnek.

A szemészetre egyébként beutalóra nincsen szükség, viszont előjegyzéssel működik, ám ha valakinek fáj a szeme, váladékozik, gyulladt, vagy hirtelen látásromlást tapasztal, azonnal keresse fel a szakrendelést, ugyanis ezek mielőbbi ellátást igényelnek. Ha műtétre van szükség, akkor elsősorban Szekszárdra és Pécsre, bizonyos esetekben Budapestre küldik a beteget, de kisebb beavatkozásokat, például idegentest, szemölcs, anyajegy, jégárpa eltávolítását, szemhéji növedékek lemetszését el tudják végezni a paksi szakrendelésen is, aminek rendelési ideje megtalálható a www.paksigyogyfurdo.hu honlapon.

dr. Elek László: Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
dr. Elek László: Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A szemészethez hasonlóan a fül-orr-gégészet sem beutalóköteles szakrendelés, viszont előjegyzéssel működik, kivéve a sürgős eseteket, például ha vérzésről, fájdalomról van szó, vagy fullad a páciens, mondja dr. Elek László. A fül-orr-gége és audiológus szakorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy a bajok orvoslását az alapellátásban kell kezdeni. Ahogy fogalmaz, a fülzsírdugó eltávolítása alapvetően nem szakorvosi feladat, kivéve, ha lyukas dobhártya mellett alakult ki. – Ennek ellenére sokan rögtön hozzánk jönnek, ezért nagy a betegforgalom – mondta. Hozzátette: ha két beteg behívása között eltelik pár perc, a várakozók legyenek türelemmel, hiszen ilyenkor is munkával töltik az időt, a szükséges adminisztrációs feladatokat végzik el. Elek doktor arról is beszámolt, hogy a Paksi Gyógyászati Központ fül-orr-gégészeti szakrendelése megyei szinten a legjobban felszereltek között van: a minimumfeltételeken túlmenően is vannak vizsgálóeszközeik. Rendelkeznek orrendoszkóppal, dob­­­üregi nyomásmérővel, illetve direkt laringoszkóppal, amivel tükrözés nélkül látja az orvos a hangszalagokat. A szakrendelést, ahol dr. Piukovics Klára személyében még egy orvos dolgozik, leggyakrabban középfülgyulladással keresik fel, de a panaszok között szerepel a fülzúgás, a szédülés és a hallásromlás is.

A doktor úr arról tájékoztatott, hogy régebben évi 4-5 mandulagyulladással műtétre küldték a beteget, mára ez a szám 6-7-re nőtt. Ugyanakkor ha nem jellemző a gyulladásos állapot, de a mandulák mérete nyelési vagy légzési nehézséget okoz, akkor egy speciális műtéti eszközzel megkisebbítik azokat, így csekélyebb a vérzésveszély, illetve a mandulák szűrőfunkciója megmarad. A panaszok kivizsgálása, a betegségek kezelése mellett minden hétfőn és kedden 8–11 óra között Elek doktor hallásvizsgálatot végez egy hallókészülékes cég égisze alatt. Az audiológia sem beutalóköteles, de előjegyzéssel működik. Dr. Elek László kiemelte, ha valaki hallásvizsgálatra megy, a szakrendelésre is kérjen időpontot, ugyanis észszerű, ha fül-orr-gégészeti vizsgálat előzi meg az audiológiát, ami ingyenes, kivéve a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatot. A 70%-os állami támogatás ellenére komoly kiadás a hallókészülék, hiszen egy átlagos darab 80-100 ezer forintba kerül, az orvos mégis azt tanácsolja az érintetteknek, hogy próbálják kigazdálkodni az árát, mert az olcsó kütyükkel nem fognak megfelelő minőségű hallást elérni.