A paksi bérekről is szó volt a Parlamentben

A paksi atomerőmű dolgozóinak béremeléséről, valamint az erőmű kiégett fűtőelemeinek tárolásáról is szó volt az azonnali kérdések során hétfőn, a Parlamentben. Heringes Anita, MSZP-s képviselő azt firtatta, hogy a paksi atomerőmű dolgozói miért nem kapják meg az állami vállalatok dolgozóinak ígért 30%-os béremelést. A képviselő emlékeztetett, hogy március 24-én bejelentették: a legtöbb állami vállalatnál megszületett a bérmegállapodás.

– Csak valahogy megint nálunk, Pakson nem – jegyezte meg. Azt mondta, az MVM Cégcsoportnál és Pakson is egyre nagyobb a feszültség, sokan hittek a kormány ígéreteinek és most úgy érzik, át lettek verve. Felidézte, hogy Rogán Antal 2016 februárban 40, Lázár János november 4-i Kormányinfón 30-40%-os béremelést ígért, majd Orbán Viktor alá is írta az erre vonatkozó dokumentumokat, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium levélben szólította fel az állami cégek vezetőit, hogy folytassák le a bértárgyalásokat.

– Hidegzuhanyként érte a paksi atomerőmű dolgozóit, hogy három év alatt 6%-os emelésre kaptak ajánlatot, majd márciusban 17%-re, ami még mindig jelentősen elmarad az ígért 30%-tól – fejtette ki. Heringes Anita leszögezte, a paksi atomerőmű dolgozóitól mindenki elvárja a pontos, precíz, kiegyensúlyozott munkavégzést, és ők is elvárhatják, hogy megkapják, amit ígértek nekik.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára válaszában azt emelte ki, hogy a kormány 2016 decemberében megemelte a minimálbért, szakmunkásbért, csökkentette a járulékokat, amivel a rendszerváltás óta a legjelentősebb béremelésre adott lehetőséget. A 220 állami vállalat többségénél megszületett a megállapodás, s abban bízik, hogy ez rövidesen az MVM-nél is így lesz. – A tárgyalások folynak, higgadtságot kérek mindenkitől – fogalmazott. Azt mondta, hogy valóban kivételes az erőműben dolgozók által végzett munka, de kivételes a bér is, amit kapnak. Azt is hozzáfűzte, hogy nem minden állami vállalatnál lesz 30%-os emelés, ez az érték az átlagot jelenti. Heringes Anita szerint az MVM-nél és az erőműben dolgozók nem veszik jó néven, hogy hülyének nézik őket, és nem kapják meg az ígért béremelést.

Schmuck Erzsébet (LMP) azt firtatta, hogy Paksról utoljára húsz évvel ezelőtt vittek kiégett fűtőelemeket Oroszország felé, azóta itthon kell elhelyezni a nukleáris hulladékot. A nagy aktivitású atomerőművi hulladék kezelése máig megoldatlan. Lázár János miniszter azt válaszolta, hogy Magyarország 2004-ben az unió mellett az Euratom-szerződéshez is csatlakozott, ami meghatározza a kiégett fűtőelemek elhelyezésének a rendjét. Eszerint minden országnak arra kell törekednie, hogy saját maga oldja meg a hulladék elhelyezését.
Magyarországon – mint mondta – elkezdődött egy kutatás arról, hogy hol és hogyan állnak rendelkezésre a hazai elhelyezés feltételei.