Da Vinci-kiállítás az Atomenergetikai Múzeumban

Hetvenezer látogató fordult meg az alapítástól eltelt öt év alatt az Atomenergetikai Múzeumban, több mint kétezer beleltározott műtárgy van, 1400 általános iskolás vett részt a múzeumpedagógiai foglalkozásokon, a nyári táborokban közel 20 ezer km-t tettek meg kerékpáron és a múzeum dolgozói mindez idő alatt 109 kg kávét ittak meg, hogy éberek maradjanak – ilyen adatok ismertetésével kezdte Enyedi Bernadett múzeumvezető az Atomenergetikai Múzeum alapításának ötödik évfordulójára rendezett programot. A jubileumi rendezvény a továbbiakban is szolgált meglepő, érdekes adalékokkal. Élvezettel követték a vendégek a magyar tudományos ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, Härtlein Károly fizikatanár, a BME Fizikai Intézetének tanszéki mérnöke kísérletekkel tarkított előadását, majd Cserháti Andrásét, aki a múzeum új időszaki tárlatát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Az új tárlat, ami július 25-ig látható, a kísérletezés és a kísérletekből származó nagy felfedezések, találmányok kapcsán Leonardo da Vinci mérnöki munkásságát állítja középpontba. A zseniális olasz művész-tudós harci szekere, repülő szerkezetei, nyomdagépe, kerékpárja, mechanikus elemei – összesen több mint húsz, fából készített modell kapott helyet meg az Atomenergetikai Múzeumban. A modellek készítője a romániai Hegyközkovácsiból származó Antal Lajos, Michele Lombardi, a „Leonardo da Vinci: Genius of the machines” című könyv egyik szerzőjének felfedezettje, több mint tíz esztendeje készít modelleket Lombardi professzor felkérésére. Számos olaszországi kiállításon – 2004-ben Firenzében, 2007-ben Rómában, 2009-ben pedig Szardínián – kerültek az általa készített darabok közönség elé.

A múzeum – mint Enyedi Bernadett mondta – idén is folytatja múzeumpedagógiai programját, ebben az évben is csatlakozik országos rendezvényekhez és várja azokat, akik érdeklődnek Európa-szerte egyedinek számító állandó tárlata iránt.