Lőrincz László: helyi szinten folytatódnak a béregyeztetések

Ahogy korábban megírtuk, elmarad a tüntetés pénteken a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt, hosszas tárgyalássorozat eredményeként megszületett a bérmegállapodás az MVM Csoportnál. Az Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum keddi rendkívüli ülésén dr. Fónagy János államtitkár személyes közreműködésével a munkáltató a korábbi három évre szóló 17%-os javaslatát 10%-kal megemelte. A szakszervezeti oldal a megállapodást parafálta és az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség szövetségi tanácsa lemondta a március 31-ére tervezett demonstrációt, amit azért hirdettek meg, mert az MVM Csoportnál dolgozók számára nem biztosították a kormányzat által megígért három évre szóló, 30%-os emelést jelentő bérmegállapodást.

Lőrincz László, a PADOSZ elnöke azt mondta, hogy ezt követően helyi szinten folytatódnak az egyeztetések a most megszabott főirányok alapján. A PADOSZ-nak például öt társaságnál kell lefolytatniuk egyeztetéseket, ráadásul az idén jelentős bérszerkezet-átalakítás zajlott a cégcsoportnál. A szakszervezeti vezető kérdésünkre elmondta, hogy a Parlamentben elhangzott 4-6-szorossal szemben 2,61-szorosa az atomerőműves átlagbér az országosnak.

– Idézve az államtitkár urat: a termelőegységek, erőművek előnyben vannak e téren a más szektorban dolgozókkal szemben, mert szerepük, feladatuk kiemelkedő a gazdaság szempontjából – húzta alá. Mint kérdésünkre elmondta, az eredményt annak tudja be, hogy a kormányzat újragondolta a vállalatcsoport helyzetét, és megengedte, hogy elmenjen a teljesítőképessége határáig, illetve azt, hogy a tárgyalások idején az érdekképviseletek a munkavállalók nagyfokú támogatását élvezve komoly lépéseket helyeztek kilátásba. Ilyen a péntekre tervezett demonstráció mellett a figyelmeztető sztrájk, illetve a termeléscsökkentés, amelyekről el is kezdték az előzetes egyeztetést, de kellő kompromisszumot mutatott mindkét fél és megszületett az egyezség.