Innovációs díjat kapott az atomerőmű

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Innovációs Díjában részesült az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetéséért. A díjat Hamvas István vezérigazgató vette át szerdán, a Parlamentben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Innovációs Díjával jutalmazott új üzemanyagciklus eredményeként az atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt tölt üzemben. Ennek köszönhetően az erőmű 2016-ban 16054 GWh-s termelési rekordot ért el, a 3. blokk pedig a VVER-440 típusú blokkok közül a világon elsőként 100%-os kihasználtsággal üzemelt. Mindeközben az atomerőmű dolgozóit érő radioaktív sugárzás jelentősen csökkent. Az innováció éves szintű pénzügyi eredményhatása 3 milliárd forint.

A XXV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra az elmúlt évekhez képest kiemelkedően nagyszámú, összesen 38 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 32 innovációt ismert el sikeres, 2016-ban megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások tavaly összesen több mint 21 milliárd Ft többletárbevételt értek el és közel 400 új munkahelyet hoztak létre. A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése stb. nyomán további több 10 milliárd forint társadalmi haszon keletkezett.

Az atomerőműnek nem ez az első elismerése ezen a téren, a „Teljesítménynövelés a Paksi Atomerőmű blokkjain” elnevezésű projektért megkapta a 2009. évi Magyar Innovációs Nagydíjat.