Tuzson Bence: el akarják venni a rezsicsökkentés eredményeit

A magyar kormánynak stratégiai célja, hogy hosszú távon biztosítsa az energiabiztonságot és a megfizethető energiaárakat, szögezte le paksi látogatása során Tuzson Bence. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár atomerőmű-látogatásra érkezett, s azt mondta a létesítmény biztonságosan működik, és fontos szerepet tölt be a fenti stratégiai cél biztosításában. Arról is beszélt, hogy a kormány a megújuló, a nukleáris és a fosszilis energiahordozókra építi a hazai energia portfóliót, amelynek legolcsóbban termelő egysége a hazai termelés több mint 50%-át adó, a hazai fogyasztás több mint 30%-át biztosító paksi atomerőmű. Kitért arra, hogy „lassan minden akadály elhárul” az új blokkok építése előtt, hiszen csupán a másodfokú környezetvédelmi engedélyre várnak, így hosszú távon biztosítható lesz a megfizethető, biztonságos energia.

Arról is szólt, hogy a rezsicsökkentés eredményeként hatósági ár garantálja az olcsó energiát, az árak ennek köszönhetően 25%-kal csökkentek. – Ez került most veszélybe, mert Brüsszel arra készül, hogy elvegye a jogot, hogy hazánk saját maga döntsön az árakról – figyelmeztetett. – Ezért a nemzeti konzultáció során ez az első és egyik legfontosabb kérdés, mert a rezsicsökkentés eredményeit csak úgy lehet megvédeni, ha mi magyarok dönthetünk ebben a kérdésben – jelezte, majd azt kérte, hogy „mondják el véleményüket, álljanak ki a rezsicsökkentés mellett”.

Kovács Sándor, a Fidesz paksi elnöke arról beszélt, hogy Paks nagy kihívások előtt áll, s egyben kérte az államtitkárt, hogy az erre való felkészülésben a kormány legyen segítségére.