Huszadik alkalommal rendezték meg az országos fizikaversenyt

Megtartották az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny idei döntőjét, amelynek hagyományosan az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium ad otthont. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a paksi középiskola és a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány tudáspróbájának első fordulója után a legeredményesebb diákok adhattak számot tudásukról a döntőben.

A 11-12. évfolyamosok versenyében idén első lett Gémes Antal, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja, második Goto Tomoi, a budapesti Szent István Gimnáziumból, harmadik pedig Simon Dániel Gábor, a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból. A 9-10. évfolyamosok mezőnyéből a legjobb teljesítményt Olosz Adél nyújtotta, aki a PTE Gyakorló Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium diákja, a második helyen Elek Péter végzett, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumából, a harmadik helyen pedig Kádár Barnabás, a budapesti Piarista Gimnázium tanulója zárta a megméretést. Olosz Adél elnyerte a WIN Magyarország díját is, amivel a legjobb lányversenyzőt jutalmazzák, a Szilárd Leó tanári delfindíjat Gyimesi Éva, a Szent István Gimnázium tanára vehette át, és ehhez az iskolához került idén a Marx György vándordíj. A kísérleti és számítógépes feladatok legötletesebb megoldásáért Simon Dániel Gábort jutalmazták. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat különdíját, egy évre szóló Fizikai Szemle előfizetést kapott mindkét kategória 1-5. helyezettje, valamint a Magyar Nukleáris Társaságtól a dobogósok kedvezményt nyári szaktáborban való részvételhez.

Az országos versenyt névadója születésének 100. évfordulója alkalmából Marx György professzor kezdeményezésére rendezték meg először 1998-ban. Sikerét látva a szervezők úgy döntöttek, hogy minden esztendőben meghirdetik a tudáspróbát, amelynek témája 2003-ig a magfizika volt, azóta pedig fókuszában a modern fizika áll. A tehetséggondozó megméretés célja a nukleáris fizika népszerűsítése, a fiatalok természettudományok iránti érdeklődésének felkeltése és a tehetséggondozás.