Süli János miniszter lesz, időközi választás jön

Korábban beszámoltunk róla: tárca nélküli minisztert neveznek ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben április 10-én. Az Origo.hu nem sokkal később már arról írt, hogy Süli János, Paks polgármestere a poszt várományosa.

Valóban érkezett felé felkérés Orbán Viktor miniszterelnök részéről – reagált Süli János polgármester annak kapcsán, hogy felmerült a neve mint a leendő  atomerőmű-beruházást felügyelő miniszter. – Jelenleg változatlanul polgármesterként szolgálom a várost – tette hozzá, kiemelve, hogy a felkérés csak egy folyamat első része. Lezártnak akkor lehet tekinteni, ha az adminisztratív háttere is megtörténik, illetve, ha letette az esküt. Süli János azt mondta, ehhez törvénymódosításra van szükség, hiszen ilyen miniszteri poszt jelenleg nincs. Orbán Viktor hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli miniszterre bízná a kormányfő az atomerőmű-beruházás és az azzal kapcsolatos térségfejlesztési feladatok koordinálását.

Süli János azt mondta, támogatni fogja utódját, és Paks és az atomerőmű érdekeit fogja szolgálni, amelyek elválaszthatatlanok egymástól. Hangsúlyozta, miniszterként ezt még hatékonyabban tudja majd megtenni.
Süli János arról is beszélt, hogy csütörtökre Lázár Jánost várják Paksra, így új információkra
lehet számítani.

A Fidesz paksi csoportja gratulál Süli Jánosnak a közeljövőben történő miniszteri kinevezéséhez, amelynek eredményeképpen egy felkészült, komoly vezetői tapasztalatokkal rendelkező szakmabeli látja el a paksi bővítéshez kapcsolódó irányítói feladatokat – reagált közleményben a párt paksi elnöksége. Emlékeztettek rá, hogy az újjáalakult paksi Fidesz kezdeményezésére Süli János polgármesterrel együttműködési megállapodást kötöttek, ami megalapozta a nyugodt, kiegyensúlyozott, kiváló partneri kapcsolatot.

A Magyarország önkormányzatairól szóló törvény szerint a két tisztség összeférhetetlen, amit 30 napon belül meg kell szüntetni. Lemondás után a választási bizottság kiírja az időközi választásokat 80-100 napon belül. A mostani ismeretek szerint egy szeptember közepi időközi választásra lehet számítani, mondta dr. Blazsek Balázs főjegyző. Ez idő alatt több alpolgármester esetén az látja el a helyettesítést, akit a polgármester általános helyetteseként kijelölt.