A város ügyeit is képviseli Süli János a kormányban

Az új tárca nélküli miniszter feladata lesz az erőműépítés, a térségfejlesztés és a két új blokk beüzemelése – mondta Pakson Lázár János, aki a Paksi Társadalmi Tanács ülésén vett részt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, Orbán Viktor Süli Jánost kérte fel a feladatra, mert kiváló szakember és élvezi a térségben élők támogatását. A kinevezési okmányt napokon belül aláírhatja a kormányfő, az eskütételt pedig május másodikára tervezik. Lázár János azt mondta, Paks ügyei az új miniszteri posztnak köszönhetően közvetlenül képviselve lesznek a kormányban. Hangsúlyozta, hogy az erőmű építését pártviták feletti össznemzeti ügynek tekinti. Lázár János azt is bejelentette, hogy a térség fejlesztésére idén másfél milliárd forintot biztosít a Miniszterelnökség a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványon keresztül. Az, hogy az ennek felhasználását segítő pályázat mielőbb megszülessen, már az új miniszter feladata lesz.

Süli János elsőként a térség számára nyújtott segítséget köszönte meg Lázár Jánosnak, majd hangsúlyozta, hatalmas feladat és várhatóan hatalmas élmény is lesz az atomerőmű építése. Arra kérte a paksiakat, hogy ugyanolyan arányban támogassák továbbra is, mint ahogyan ezt tették a 2014-es választásokon. Mint mondta, fontos, hogy megmaradjon ez a bizalom annak érdekében, hogy sikerrel végre tudják hajtani ezt a feladatot. A választók figyelmébe ajánlotta Szabó Pétert – mert, hogy kinevezésével időközi polgármester választást kell tartani – , hangsúlyozta, a közös munka során meggyőződött róla, hogy alkalmas arra, hogy a városvezetést tőle átvegye.

Süli János azt mondta, továbbra is számít dr. Aszódi Attila szakértelmére, munkájára, hiszen az ő feladata az operatív ügyek irányítása lesz, de akad majd rengeteg tudományos munka is. Dr. Aszódi Attila eddig kormánybiztosként dolgozott a kapacitás fenntartás érdekében. Most – miként hangsúlyozta – az előkészítő szakaszból a megvalósítás szakaszába lép a munka. Hozzáfűzte, nagyon örül, hogy külön miniszter irányítja a munkát, hiszen ez egy nagyfokú figyelmet igénylő komplex feladat.