Magyarország ad otthont a nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatnak

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2017 júniusában átfogó nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot (Convex-3) tart, amelynek Magyarország ad otthont. A cél egy atomerőműben bekövetkező súlyos, több országot érintő, globális hatású nukleáris baleset kezelésének gyakorlása. Mint ilyen, komoly előkészítést igényel, ezért a feladatok koordinálására bizottságot hoztak létre. A Convex-3 gyakorlatot júniusban tartják. A feltételezett baleset helyszíne Paks.

Az Országos Atomenergia Hivatal osztályvezetője, Vincze Árpád azt mondta, ez rendkívül komplex, széles körű tevékenységet igénylő gyakorlat, amilyenre a fukusimai baleset óta először kerül sor. Több ország is pályázott a házigazda szerepre, de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség választása hazánkra esett. Komoly érdeklődés várható, hiszen a legutóbbi paksi egyeztetésen az érintett hazai szervezeteken kívül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Európai Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet, a Meteorológiai Világszervezet szakértői, valamint a szomszédos országokból érkező delegációk is részt vettek. – A teljes nemzeti rendszer bekapcsolódik, beleértve a hazai nukleáris balesetelhárítási rendszer tagjait. A központi szervek mellett a helyi, az érintett megyék védelmi bizottságai, az atomerőmű balesetelhárítási szervezete – részletezte Vincze Árpád. Arra is kitért, hogy nemzetközi szinten még nem került gyakorlásra, hogy mit kell tenni a baleset utáni későbbi időszakban, eddig elsősorban a gyors reagálásra összpontosítottak. A júniusi gyakorlat tehát ilyen értelemben is unikális.

Ez egy törzsvezetési gyakorlat, azaz a döntéseket és azok előkészítését érinti, konkrét fizikai akció limitáltan lesz, így a lakosság nem érzékeli, sőt még a dolgozók sem – vázolta. Mint elmondta, azt tesztelik majd, hogy az egyes országok hogyan tudják harmonizálni az általuk bevezetett intézkedéseket, hogy ne legyen konfliktushelyzet. Miután ez lesz az első a fukusimai eseményeket követően, az ott szerzett tapasztalatokat most tesztelik. – Annak tapasztalatai alapján több változásra volt szükség mind a nemzetközi szervezetek összehangolása szintjén, mind létesítményi szinten. A gyakorlat alapjául szolgáló baleseti esemény is a fukusimaihoz hasonló lesz – részletezte Vincze Árpád. Annyit elárult hogy több blokkot érintő eseményt szimulálnak és a gyakorlat első 27 órája valós időben fog majd zajlani.