Megkapta a másodfokú környezetvédelmi engedélyt Paks II.

Megkapta a másodfokú környezetvédelmi engedélyt a paksi atomerőmű két új blokkja – tájékoztatta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán az MTI-t.

Mint írják, a kormánybiztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülése után felidézte: a 2016 szeptemberében kiadott első fokú engedélyt két zöld szervezet megtámadta. A másodfokú környezetvédelmi hatóság, a Pest megyei kormányhivatal megvizsgálta az első fokú engedélyben foglaltakat, illetve a kiadásához vezető eljárást, és helybenhagyta a dokumentumot – közölte Aszódi Attila. A másodfokú döntés szerint az első fokú hatóság szakszerűen járt el, megalapozottan adta ki az első fokú engedélyt – jelezte. A kormánybiztos hangsúlyozta: a környezetvédelmi engedély így jogerős és végrehajtható, áll az MTI hírében.

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub szerdán bejelentette, hogy bíróságon támadják meg a Paks II beruházás környezetvédelmi engedélyét, mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal – a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában – sem érkezett érdemi válasz.

Aszódi Attila emlékeztetett, mivel márciusban a telephelyengedélyt is megkapta a Paks II projekt, lehetőség van arra, hogy megkezdődjön a létesítési engedélykérelem összeállítása – mondta. Hozzátette, hogy ez lesz a legnagyobb, legbonyolultabb, és talán a legfontosabb engedély az egész folyamatban, olvasható az MTI hírében.