Csatlakozott Paks a Klímabarát Települések Szövetségéhez

Paks is csatlakozik a Klímabarát Települések Szövetségéhez. A belépésről szóló nyilatkozatot az Energiaházban írta alá Süli János polgármester és Kovács Lajos, a szövetség elnöke. A klímatudatosság növelésére, valamint a klímavédelemmel kapcsolatos kezdeményezések támogatására alakult a Klímabarát Települések Szövetsége 2009-ben, az egyesület azokat az önkormányzatokat tömöríti, amelyek foglalkoznak a helyi éghajlat-változási program kialakításával.

– A klímatudatosság előtérbe helyezéséért a paksi önkormányzat is hosszú évek óta dolgozik, ez a munka a jövőben is folytatódni fog. Számos zöldmegoldást alkalmaz az önkormányzat: ilyenek például a közintézményekre telepített, az energiafogyasztást csökkentő napelemes rendszerek vagy a lakosság pályázati támogatása a magáningatlanok energiamegtakarítást eredményező felújításához – hangsúlyozta a belépésről szóló nyilatkozat aláírásakor Süli János. A polgármester arról is beszélt, hogy klímavédelmi szempontból pozitív változás volt, amikor a rendszerváltás tájékán megszűntek várost jellemző, károsanyag-kibocsátással járó ipari tevékenységek.

A következő években az elektromos autóbuszközlekedés bevezetésével igyekszik visszaszorítani a hagyományos gépjárműforgalmat a településen az önkormányzat és két naperőmű telepítéséről is tárgyal a város. Emellett – tette hozzá Süli János – a hulladék mennyiségének mérséklése érdekében 2013-tól működteti az önkormányzat a szelektív hulladékgyűjtést, különböző programok meghirdetésével pedig óvja a természeti környezetet, jelentős figyelmet fordít a zöldfelületek gondozására, a virágosításra.

Paks negyvenedik településként csatlakozott a szövetséghez. A szervezet tagjai lakosságszám alapján tagdíjat fizetnek, Paks esetében ez 100 ezer forint/év. Az együttműködés létrejötte a helyi környezetvédelemmel foglalkozó civilszervezetek munkájához is segítséget jelenthet – hangzott el a rendezvényen.