Napelempark épülhet Pakson

Területet biztosít két önálló, 0,5 MW-os napelempark kialakításához a paksi önkormányzat – így döntött mai rendkívüli ülésén a képviselő-testület. A park pályázati forrásból, az MVM Hungarowind Kft. beruházásaként valósulhat meg városunkban a régi, rekultivált hulladéklerakón.

A létesítésre huszonöt évre szóló bérleti szerződést köt a város, ami évenként kétmillió forint bevételt jelenthet az önkormányzatnak egy olyan területért, ami egyéb célra nem használható. A pályázat keretében több mint 100 MW teljesítményű naperőmű épül majd az országban az MVM cégcsoport leányvállalatán keresztül, ebből a tervek szerint kettő 20 MW-os lesz. A város szeretné, ha a két 0,5 MW-os telep mellett a két nagy egyike is Pakson készülne el, ehhez még keresik a szükséges 46 hektáros egybefüggő, mezőgazdasági célra nem hasznosítható területet, amit megvásárolnának, hiszen a pályázati egyik feltétele, hogy kizárólag önkormányzati tulajdonú területen épülhetnek meg a napelemparkok.

– Az atomerőmű-beruházásra való felkészülés mellett a kormányzat és az önkormányzat kiemelt célja a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése, ezek a beruházások illeszkednek az elképzelésbe. Emellett az elektromos közösségi közlekedési programot megvalósító Protheus projekthez is kapcsolhatók lesznek az új napelemes rendszerek – tájékoztatott Süli János, Paks polgármestere.

A rendkívüli ülésen döntés született arról is, hogy dr. Bencsik Lajos lesz a helyi választási bizottság új tagja, a kinevezés a korábbi tag, dr. Glósz Gábor lemondása miatt vált szükségessé.

Egyhangú szavazással határoztak a képviselők arról is, hogy a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz csatlakozik a paksi önkormányzat. Az országos integrációs folyamat részeként lezajló váltással egy stabil, jó szakmai háttérrel rendelkezdő társuláshoz csatlakozik a paksi rendszer úgy, hogy a szolgáltatás színvonala nem változik, és a bérek minimális emelése mellett a PHG Kft. valamennyi munkatársát átveszi a Kapos-menti társulás.