A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társuláshoz csatlakozik Paks

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz csatlakozik Paks – így döntött rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Az integráció elkerülhetetlenné vált, de kedvező lesz a város számára.

Hat évvel ezelőtt még 170 közszolgáltató végezte a hulladékbegyűjtést és -kezelést az országban, akkoriban fogalmazódott meg az állami elképzelés, hogy húsz regionális cég végezze ezt a munkát. 2017 áprilisában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. 110 közszolgáltatónak – köztük a paksinak is – visszavonta a megfelelőségi véleményét. Paks esetében az egyik indok az 50 ezer lélekszám alatti szolgáltatási terület volt, a másik, hogy a kommunálisan begyűjtött hulladékot városunkban nem válogatják további frakciókra. – Tisztában voltunk vele, hogy az integráció elkerülhetetlen. A Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Társulásnak harminc napon belül hat hónapos határidővel fel kellett mondania a közszolgáltatási szerződést a Paksi Hulladékgazdálkodási Kft.-vel. Novemberig még a cégünk végzi el a hulladékszállítást, a társulás további önkormányzatainak addig kell új szolgáltatót keresnie – tájékoztatott dr. Sárosi József. A PHG Kft. ügyvezetője azt is elmondta, hogy több lehetőséget vizsgáltak az elmúlt egy évben: tárgyaltak a dunaújvárosi Dunanett Nonprofit Kft.-vel, a polgárdi székhelyű Vertikállal, majd a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Np. Kft.-vel; a cél az volt, hogy a legmagasabb szolgáltatási minőséget és a legkedvezőbb feltételeket biztosító társulással szerződjenek, utóbbi céggel pedig a legfontosabb kérdésekben már megállapodtak. A tárgyalásokat segítette az is, hogy a paksi rendszer hét településéből ötnek már volt tapasztalata a kaposvári szolgáltatóval. Az ügyvezető szerint emellett a szakmai érvek is mellettük szóltak: a jól felkészült kaposvári szakembergárda egy nagyon modern, kiválóan működő rendszert alakított ki az elmúlt években. Így a műszaki feltételek is adottak ahhoz, hogy egy jó együttműködés jöjjön létre a paksi és a kaposvári társulás között. – tette hozzá dr. Sárosi József.

A Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Társulás március végén egyhangú szavazással nyilvánította ki, hogy Kaposvárhoz kíván csatlakozni, ezt követően az önkormányzati testületeknek is meg kell hozniuk a döntést. A paksi önkormányzat képviselői ellenszavazat nélkül támogatták az elképzelést, a következő két hétben a másik hat település vezető testületei is határoznak az ügyben. – A lakosság számára nem jelent majd változást a csatlakozás, a szolgáltatás minőségében változatlan marad. A Kaposváron alkalmazott technológiának köszönhetően azonban még környezetbarátabban működik majd a hulladékkezelés, hiszen ott egy mechanikai előválogatóban a kommunális hulladékot is átválogatják – tudtuk meg. A csatlakozást követően Paksról 93 köbméteres kamionnal szállítják majd a somogyi telephelyre a hét településen összegyűjtött kommunális szemetet, melynek kb. 30%-át tudják energetikai célú újrahasznosításra leválogatni, a fennmaradó 70% visszfuvarral érkezik a paksi lerakóra.

– Így egyrészt kevesebb munkája lesz a paksi kezelő aprítójának, ami növeli élettartamát, másrészt a lerakó az eredetileg tervezett tíz év helyett, óvatos becslések szerint is, mintegy huszonöt évig fogadhat majd kommunális hulladékot. A szelektíven gyűjtött hulladékot továbbra is Pakson válogatjuk és bálázzuk majd. Fontos leszögezni: minden munkahely megmarad, ugyanaz a személyzet dolgozik tovább, munkaviszonyuk folytatólagos lesz, csupán a bérpapíron szerepel majd egy másik cég neve. A közszolgáltatás díja államilag meghatározott, így ebben sem okoz változást a csatlakozás. – fogalmazott a jövőről dr. Sárosi József.