Čizmić: győztes típusú játékosokat szeretnék

Véget ért a 2016/17-es bajnokság az Atomerőmű Sportegyesület NB I-es férfi kosárlabdacsapata számára, az ASE a csalódást keltő tizenegyedik helyen fejezte be a pontvadászatot. A gyenge szereplésnek összességében nagyon sok oka van, de ezt majd kielemzik a szakemberek. Ami tény: bizonytalan anyagi körülmények között vágott neki a társaság a szezonnak, január közepén edzőt, február elején pedig irányítót cserélt a csapat. Az alapszakasz második fordulójától a szezon végéig folyamatos sérülések sújtották a keretet. A meghatározó játékosok közül csak a csapatkapitánnyal, Medve Mátéval hosszabbított a klub, a többiek játékára nem tart igényt. A fiatalok – Gulyás Milán, Kalmár Viktor és Plézer Gábor – maradnak a csapatban, Bagó Martin sorsáról még nem született döntés. Az elmúlt hónapokról és a jövőről Teo Čizmić vezetőedzőt kérdeztük.

– Január közepén egy „megroggyant” csapatot vett át. Hogy látja, miben sikerült velük előrelépni?

– Úgy vélem, elsősorban a játékosok mentális képességein sikerült változtatni. Nagy segítség volt ebben Talor Battle érkezése, de nem csak emiatt indultunk el felfelé, hanem azért is, mert a többiekkel is sikerült megértetni, hogy nagy a felelősségük a klub irányában. Ez a két fő ok.

– Sorozatos sérülések nehezítették a munkát, szinte mindig volt valaki, akire nem számíthatott. A Sopron ellen valószínűleg másképp alakul a hazai meccs, ha nem dől ki Will és Samenas.

– Néha van ilyen, de nem tudom az okát. Első körmendi évemben nem volt semmi probléma, a második szezon elején hasonló sérüléshullámon mentünk keresztül. Amikor Paksra kerültem, Ryan Watkins edzett két napot és újra megsérült, aztán Medve és sorra mások. Nehéz így ütőképes csapatot pályára küldeni.

– Azért sikerült összerakni úgy a csapatot, hogy hazai pályán a Falcót, a Szolnokot és a Körmendet is magabiztosan verte. Optimális esetben hova juthatott volna ez a társaság?

– Nehéz erre konkrét választ adni. A szezon végére mentálisan már erősek voltunk, ha nem sérül le hónapokra Watkins és Medve, akkor nem kérdés, hogy a play offba került volna a csapat.

– Ennek ellenére csak Medve játékára tart igényt. Miért döntött így?

– Alapvetés, hogy nem szabad, hogy az edző irányítsa a klubot. A felelősség az enyém, de csak Jan Pavlikkal egyeztetve hozhatok ilyen döntéseket. Sokat beszéltünk az elképzelésekről, aminek az volt az alapja, hogy olyan játékosok legyenek itt, akik első naptól bizonyítani akarnak. Azért döntöttünk az „öltözőtisztítás” mellett, mert nem akartunk újra azokkal a problémákkal szembesülni, amikkel a szezonban szenvedtünk. Szeretnénk egy sikerre éhes csapatot, s mivel most korábban véget ért számunkra a bajnokság, és a pénzügyek is rendben vannak, el lehet kezdeni a csapat építését a klubvezetés egyetértésével.

– Sokakban felvetődött a kérdés, hogy a csapat egyik meghatározó játékosa, a hosszú évek óta Pakson játszó Kovács Ákosra miért nem tart igényt a klub.

– Ez az én döntésem volt. A kérdésben egyébként részben benne is van a válasz: Ákos hosszú éveken keresztül játszott itt, és ez a fő probléma. Mondtam neki, hogy ez a mostani szituáció jól sülhet el mindkét fél számára, hiszen az egész magyar kosárlabda-társadalom tisztában van vele, hogy igen tehetséges játékos. Neki ugyanakkor felelőssége van a tehetsége kapcsán. Legyen újra motivált, tegyen le valamit az asztalra, mutassa meg, hogy képes nagy dolgokra. Utána az ASE nagyon szívesen várja vissza, mert ő olyan játékos, akire bármely magyarországi csapatnak szüksége van, csak mindennap bizonyítani kell, hogy tényleg tud. Mutassa meg a tehetségét! Itt, Pakson elkényelmesedett, s bár lehet hogy ő ezt nem így érzi, de mi így látjuk. Számomra egyébként furcsa, hogy egy ekkora tehetség nem játszik a válogatottban. Ákossal nincs semmi probléma – és ez a probléma!

– A fiatalok beépítése a csapatba, az utánpótlás kinevelése a nagycsapat számára mindig nehéz kérdés. Mi hasznos a játékos és mi a csapat számára? Egyáltalán ott, ahol eredménykényszer van, hogy lehet valakit a rotációba betenni?

– A fiatalok közül egy, legfeljebb két játékossal lehet extrán foglalkozni. Ilyen terv volt például Illés Mátéval, de huszonkét évesen ő már túl „öreg” hozzá, hogy kiválasszuk arra, hogy a jövőben meghatározó játékosa legyen a csapatnak. Neki most az a jó, ha játéklehetőséget kap egy másik csapatnál. Mi úgy döntöttünk, hogy Gulyással és Kalmárral próbálunk meg dolgozni, hogy úgy fejlődjenek, ahogy kell. Szeretnénk nekik lehetőséget adni, de csak azért nem fog játszani valaki, mert fiatal. Vannak elvárások, bizonyítani kell. Két hete kezdett edzeni Bagó Martin, vele kapcsolatban még nem tudom, mi lesz.

– Itt-ott már felmerült magyar játékosok neve, akik ősztől az ASE csapatában játszhatnak.

– Közösen keressük az új játékosokat, de hivatalosan még nem tudok neveket mondani. Erős magyar magot szeretnénk, minél magasabb szintet képviselnek, annál jobb. Mindenképpen szeretnénk más stílusban játszani a következő szezonban, ami nagyobb elvárásokat is jelent, főleg az egészségügyi és mentális állapot tekintetében. Még vannak a piacon ilyen magyar játékosok, a terv az, hogy négy hazai kosarasunk legyen. Elképzelhető, hogy a negyedik Gulyás Milán lesz.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy páran már visszautasították az ajánlatunkat, és volt, akinek az igényei voltak nagyon magasak. A légióskiválasztást is befolyásolja majd, hogy milyen posztokra kit sikerül hozni. Ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a négy magyar mellett öt külföldi játékossal kezdenénk a bajnokságot.

– A külföldiek tekintetében milyen vonalat képvisel? Amerikai vagy európai játékosokkal dolgozik szívesebben? Várható igazolás esetleg a volt Jugoszlávia területéről?

– Győztes típusú játékosokat szeretnék! Európai, horvát, szerb, bosnyák játékosoknak nem vonzó a magyar bajnokság. Már elkezdtem tájékozódni, sokkal drágábbak mint az amerikaiak, ott feleannyiért kapunk olyan tudású játékost, mintha Európából választanánk. Nekem ebben is nagy felelősségem van a klub felé, és az a tapasztalatom, hogy azok az amerikaiak, akik átjönnek Európába, bizonyítani akarnak és magasabb szintre lépni. Nem azért hozzuk a légióst, hogy mi fejlesszük őket, hanem hogy ők segítsék fejlődni az itteni játékosokat. Tőlük már a teljesítményt várjuk, kész játékosokat akarunk.

– Mikorra tervezi összerakni az új játékoskeretet?

–Szeretném augusztus közepén elkezdeni a felkészülést a teljes k

erettel. Muszáj, hogy mindenki itt legyen az első naptól kezdve, kivéve, ha a válogatottban fog játszani.

– Addig szűk három hónap van vissza. Nyáron lesznek feladatai?

– Május 21-ig még én foglalkozom a fiatalokkal, utána Schmidt Béla dolgozik velük. Kérdés, hogy a fiúk hova mennek júniusban, mert mindegyikük valamelyik korosztályos válogatott keret tagja, de a fennmaradó idejükben szeretnénk velük dolgozni. Mindennapi kapcsolatban leszek Jan Pavlikkal, hogy a lehetséges igazolásokat egyeztessük.