A németek kitelepítésére emlékeznek Dunakömlődön

Megemlékezést tart a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat a paksi és dunakömlődi németek kitelepítésének 71. évfordulója alkalmából május 28-án a dunakömlődi kitelepítési emlékműnél. Beszédet mond Féhr György a paksi német önkormányzat elnöke és Süli János Paks polgármestere, majd emlékműsor következik. Közreműködnek a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola diákjai és a Roger Schilling Zenekar. A megemlékezés 10 órakor kezdődik, majd 11 órakor emlékmisét tartanak a helyi Szent Imre templomban.

– Ne vegyétek el az ember meghitt otthonát. Ne kelljen elhagynia édes hazáját. A hazát, mely jövővel biztatott, melyben mindnyájunk bölcsője ringatott! – Ez az Elisabeth Neuberger-Schneidertől való idézet olvasható a kitelepítettek emlékművén, amit tavaly avattak fel a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából a dunakömlődi Kereszt-völgyben.

1946. májusában a dunakömlődi lakosság 98%-át elhurcolták Németországba. Paksról az adatok szerint 15 főt, de mellettük több száz embert említenek úgy a statisztikák, hogy elköltözött, holott többségében őket az elhurcoltakhoz hasonlóan kidobtak otthonukból, elvették vagyonukat. 1947-ben Paksról és környékéről további 115 főt vittek el.

Ahogy korábban megírtuk, a Vass György tervei alapján elkészült emlékmű három keresztformába állított alakot szimbolizál. A hármas kereszt szakrális jelképként a szentháromságot, míg világi jelentésében az elhurcolt és itt maradt magyarországi németek közösségét is jelképezi a közös haza összetartó ereje alatt.