Novovoronyezsben és Kozlodujban járt paksi delegáció

Kozlodujban és Novovoronyezsben tárgyalt egy-egy képviselő-testületi delegáció a napokban. Bulgáriában háromoldalú nemzetközi együttműködési megállapodást kötöttek, Paks orosz testvérvárosában pedig az atomerőmű-építkezésre való felkészülésről tájékozódtak a képviselők.

Szabó Péter alpolgármester, Horváth Zoltán és Kovács Sándor önkormányzati képviselők látogattak el május 23. és 28. között Novovoronyezsbe. A paksi küldöttség tagjai megtekintették a már működő és a készülő új atomerőművi blokkokat, a konténervárost és a kiszolgáló egységeket, ahol korábban az építők éltek, valamint felkeresték a város több infrastrukturális létesítményét. A kapcsolatok fejlesztésének jegyében szervezett újabb találkozó kiemelt célja volt az új blokkok építése során Novovoronyezs és az erőmű együttműködésének tanulmányozása.

– Kitűnő és példaértékű a kapcsolat az atomerőmű és az orosz város között, azon leszek, hogy ez itt Pakson is így működjön a jelenlegi és az épülő blokkok üzemeltetőivel. – fogalmazott Szabó Péter alpolgármester. Novovoronyezzsel a tervek szerint paksi viszontlátogatással folytatódik a 2015-ben aláírt testvérvárosi kapcsolat, amikor egyebek mellett a helyi vállalkozókat várják majd fórumra, hogy első kézből tájékozódjanak az erőmű építésre való felkészülés tapasztalatairól.

Paksi küldöttség látogatott el Kozlodujba. Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal
Paksi küldöttség látogatott el Kozlodujba. Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal

A bulgáriai Kozlodujba Süli János polgármester, Barnabás István alpolgármester, Bognár Péter, az MVM Atomerőmű Zrt. humánigazgatója és Neiner András, az önkormányzat pályázati referense részvételével utazott paksi delegáció. A találkozón háromoldalú megállapodást kötöttek: harmadikként a romániai Cernavoda polgármestere szentesítette a szerződést.

Barnabás István tájékoztatása szerint az együttműködési megállapodás célja egyrészt, hogy a három atomerőmű melletti, Duna-parti, szomszédos országban lévő település közös, közvetlen uniós pályázatokon induljon. A találkozón már konkrét elképzelésekről is tárgyaltak. Emellett célként fogalmazódott meg, hogy a három város közötti partnerség a tapasztalatcserére és további közös projektekre is kiterjedjen a jövőben a helyi önkormányzati munka, az infrastruktúrafejlesztés, valamint a városfejlesztés, a szociális munka és a kultúra területén. – tette hozzá az alpolgármester.