Szemléletváltásra készül a TEIT

Új feladatokra és az ehhez szükséges szemléletváltásra készül a TEIT – hangzott el azon a konferencián, amelyet szombaton tartottak Kalocsán, a TEIT Napon abból az alkalomból, hogy 25 éve jött létre a társulás. A Tomori Pál Főiskolán sok szó esett arról, hogy a nukleáris létesítményekben folyó nyugodt szakmai munkához elengedhetetlen a társadalmi elfogadottság, az pedig elképzelhetetlen nyitottság, őszinteség nélkül. A társulás a Paksi Atomerőmű és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója üzemeltetői mellett szeretne szerződéses partnere lenni az új atomerőmű létesítését végző szervezetnek is. A TEIT – mint vezetői mondták – kész a XXI. század adta kommunikációs eszközöket is alkalmazva részt vállalni továbbra is a lakosság tájékoztatásában, a társadalmi elfogadtatás biztosításában.

A konferenciát Vincze Bálint fotókiállítása vezette be, természetfotói is alátámasztották, hogy az atomerőmű nem gyakorol káros hatást környezetére.

Süli János kettős minőségben szólt az egybegyűltekhez. Mint az új paksi blokkok tervezéséért, előkészítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter és mint Paks most leköszönt polgármestere. Hangsúlyozta, hogy sok támadás éri az atomenergiát, ezért nagyon fontos a felelősségteljes kommunikáció, amiben partner a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás. Dr. Kovács Antal az atomerőmű kommunikációs igazgatója, Honti Gabriella az RHK Kft. kommunikációs vezetője többféle megközelítésben világított rá a lakosság tájékoztatásának fontosságára. Erre példa – mint Honti Gabriella felidézte – az ófalui „fiaskó”. Dr. Kovács Antal arra mutatott rá, hogy a térségben hosszú idő óta kiemelkedően magas az atomerőmű elfogadottsága.

Mittler István a Paks II. projekttársaság kommunikációs vezetője előrevetítette, hogy szeretnék szerződéses formába önteni a térséggel való kapcsolatot, a TEIT-tel, illetve az annál nagyobb területet érintő Paksi Társadalmi Tanács tagtelepüléseivel már kialakult a párbeszéd. A 2015-ben tartott lakossági fórumok kézzelfogható eredményeket is hoztak: a Kalocsa-Paks Duna-híd és a térségi támogatások elmaradásának kérdése is innen jutott el a kormányig. Beszélt arról is, hogy nyáron új tartalommal és külsővel útjára indul ismét a tájékoztató kamion. Illetve arról, hogy folyik egy atomerőművel és RHK Kft.-vel közös új látogatóközpont létesítésének előkészítése.

A társulás munkáját segítő Kováts Balázs érdekes adalékokkal szolgált a múltból, és felvázolta a jövőbeni feladatokat. Hangsúlyozta, hogy a TEIT-nek ki kell építenie a szükséges háttérstruktúrát ahhoz, hogy korszerű eszközöket, módszereket alkalmazva folytassa munkáját. Ehhez az is kell, hogy megerősítse pozícióját és bővítse azt.

Font Sándor, a kalocsai térség országgyűlési képviselője az ellenőrzési és tájékoztatási feladatok mellett a harmadik terület, a településfejlesztés szemmel látható eredményeiről beszélt.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója azon túl, hogy emlékeztetett rá: a negyedik blokk üzembe helyezése után igen rövid idővel, öt évvel már szerződést kötöttek az önkormányzati szövetséggel, ajándékkal is készült: a TEIT települések vezetői sugárzásmérőt kaptak az erőműtől, hogy minden pillanatban meggyőződhessenek arról, hogy a sugárzás része az életünknek, s az atomerőmű e téren nem terheli a környezetét.

A konferenciával párhuzamosan családi és sportnap kezdődött az Érsekkertben a tagtelepülések részvételével. A főzőversenyen a paksi csapat élén a Város napján győztes csapat szakácsa, Farkasdi Sándor állt, a kulturális műsorban a PistiEst zenekar képviselte Paksot.