A Gastroblues nem csak a zenéről szól

Öt színpadon ötven koncert várja a blueszene szerelmeseit idén a Gastroblues Fesztiválon július 3. és 9. között, Pakson. Ez lesz a 25. fesztivál, aminek zenei anyagát a közönségigények alapján állították össze. A részleteket ismertető sajtótájékoztató a Magyarság Háza nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett programsorozatának egyik eleme volt koncertekkel, paksi borokkal és ízekkel. A fesztivál nemcsak zenét, ételeket, italokat kínál, hanem ahogyan Süli János miniszter fogalmazott a tájékoztatón, megtestesíti a kohéziós erőt, a határon túli magyarsággal való szolidaritást is.

Az idei programot bemutató sajtótájékoztatón nemcsak arról esett szó, hogy milyen zenekarok, előadók muzsikáját élvezheti majd a közönség, hanem arról is, hogy milyen szerepet játszik a fesztivál a határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartásban. A Galántával kötött testvérvárosi szerződést például a hatodik fesztiválon írták alá. Pallya Gábor főjegyző azt mondta, a Gastrobluesnak köszönheti, hogy otthon érzi magát az országban, haza jön ide. Eleinte még a határon azt is megkérdezték tőlük, hogy miért, hány napra, mennyi pénzzel a zsebében jön, most pedig olyan, mintha határ sem volna már.

A következő hozzászóló, Jenei Károly, viski református lelkész megjegyezte, ha valaki, hát ők ott, Ukrajnában, tudják, mi a határ, s tudják azt is, milyen fontos, ha az ember anyanyelvén tanulhat. Éppen ezért hálás a Gastrobluesnak, a paksiaknak, a Gárdai családnak azért a sok támogatásért, amit a fesztivál égisze alatt a viski magyar óvoda építéséhez adták. Ennek is köszönhető, hogy „történelmet írtak Visken” és ennek hála már nem megtűrtek a magyar gyerekek más intézményben.

Természetesen itt lesz a 25. fesztiválon Kézdivásárhely küldöttsége is, amelynek évek óta oszlopos tagja a magát szenvedélyes rockerként emlegető képviselő, főorvos dr. Kelemen András, aki ott Erdélyben szintén életre hívott egy fesztivált, itt Pakson pedig a Hobbi Teammel öt éve rögzíti a koncerteket.

Különleges és egyedi, hogy kezdetektől rögzítik a koncerteket. Ez így lesz idén is. A tervek szerint megjelenik a fesztivál hetvenedik lemeze. A jubileum kapcsán egy díszkiadványt készítenek, ebbe a koncert DVD-k, fotóalbum mellé egy különleges cuvée is kerül, aminek elkészítésében a fesztiválon vendégeskedő hét borász vett részt.

Már megszokottá vált, hogy nemcsak hagyományos blues-, dzsessz- és rockkoncertek lesznek, hanem különleges hangulatú akusztikus előadások. Ezeknek a helyszíne a paksi evangélikus templom lesz. Az egyházközség képviseletében Pálmai István hívta a vendégeket az „ördögűző, stílushatár nélküli templomi koncertre.

A többi koncertnek a Gastroblues Klub, az ESZI Sportcsarnok és az iskola parkja ad majd otthont. A közönség kívánságait figyelembe véve a fesztivál korábbi vendégei közül meghívtak öt kedvelt külföldi gitáros aktuális formációival és számos hazai kedvencet.

Paksra jön „az égi zenekart gyarapító ír Gary Moore öccse, Cliff Moore, aki két zenekarával is jásztik majd, a holland Julian Sas egy új formációval érkezik. Húsz év után tér vissza a belgrádi születésű gitáros-énekesnő, Ana Popović, honfitársát Texas Floodot és a finn Erja Lyytinent is hallhatja majd a közönség. A magyar felépők táborát erősíti az Ismerős Arcok, a Deák Bill Blues Band, a Kormorán és a Tázkerék xT – mondta el Gárdai Ádám. A fesztivál szervezője beszámolt arról, hogy az idei rendezvényen, öt színpadon ötven koncertet rendeznek egy hét alatt.

A már szinte hazajárónak tekinthető kiváló borászok részvételével rendeznek találkozót, felvonultatják a Kárpát-medence kiváló borait, az utolsó, nyílt napon pedig az idén is lesz fesztivál foci és főzőverseny. A jubileumi Gastroblues Fesztiválból ízelítőt is adtak a Magyarság Házában. Finom ételeket, borokat kínáltak és a Mátyás templommal szemben felállított színpadon koncertet rendeztek, a fellépők között volt a Kormorán, Török Ádám és az Ismerős Arcok mellett a paksi PistiEst zenekar.

A Budai Várba, a Magyarság Házában érkezett a Gastroblues eddigi 25 évét felidéző vándorkiállítás, amely februárban indult Kárpát-medencei útjára. Utolsó állomása Kézdivásárhely lesz. A város önkormányzata és a Paksi Atomerőmű által hosszú idők óta támogatott Gastroblues Fesztivál 25. jubileumi programja július 3-án, csütörtökön kezdődik és vasárnap estig tart.