Kötelező a parlagfű-mentesítés

Hirdetményben hívja fel a lakosság figyelmét a paksi önkormányzat a parlagfű- és gyommentesítéssel kapcsolatos feladatok elvégzésére. A parlagfű egészségre veszélyes gyomnak tekinthető, ezért a törvény szerint kötelező védekezni ellene.

A parlagfű júliusban növekszik a legintenzívebben, virágporát a legnagyobb tömegben július végén és augusztusban szórja, ezért az ingatlantulajdonosoknak, illetve ingatlanhasználóknak, június 30-ig gondoskodniuk kell a növény irtásáról, azt követően pedig a parlagfű virágzását, allergén pollenjének levegőbe kerülését folyamatosan meg kell akadályozniuk a vegetációs időszak végéig. A védekezés legcélszerűbb módja a havi legalább két vagy három alkalommal történő kaszálás.

Június 30. után az elhanyagolt területen a hatóság elrendelheti a kényszerkaszálást, aminek teljes költségét a föld használója, tulajdonosa köteles megtéríteni, csakúgy, mint a növényvédelmi bírságot, amit 15 ezer és 5 millió forint közötti összegben az eljárás költségén felül szabhat ki. A költségek meg nem fizetése esetében azok adók módjára behajthatóak.