Paks II.: felgyorsul a beruházás folyamata

A paksi atomerőmű két újabb blokkja megépítésének nincs alternatívája, ez a garancia a biztos, olcsó áramellátásnak Magyarországon – mondta Vlagyimir Nikolajevics Szergejev, az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövete Pakson, az Erzsébet Kör és az önkormányzat által szervezett lakossági tájékoztatón. Emlékeztetett rá, hogy az 1-4. blokk építése során kiváló kapcsolat alakult ki az orosz–magyar partnerek között, Paks I. megépítése a két ország közti együttműködés eddigi legsikeresebb projektje volt.

Az Erzsébet Kör hosszú előkészületek eredményeként megvalósult konzultációján a kultúrák találkozása, az orosz–magyar együttélés volt a kiemelt téma. Rjabov Vadim, a Roszatom építési igazgatója azonban szót ejtett arról is, hogy létrehoztak egy munkacsoportot, elkészítették az építkezés ütemtervét. A munka csúcsa – ahogy eddig is elhangzott – 2021-2022-re várható, akkor nagyjából hétezer fős gárdával számolnak, de lesz, aki családostól érkezik, így 10-12 ezer fő jelenhet meg a városban. A szakember szerint 2,5-3 ezer orosz szakember érkezik majd Paksra. A fővállalkozó építi a primerkört, az egyéb munkákat transzparens módon megversenyeztetik, számítanak a magyar mellett a német, finn, cseh és más nemzetek képviselőinek bekapcsolódására is. A lakhatásról, ellátásról minden helyszínen dolgozó cég maga gondoskodik. Rjabov Vadim azt mondta, 10 km-es zónában képzelik a dolgozók elszállásolását. A fórum végén lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy ez a kör természetesen lehet nagyobb – például 30 km-es – a lényeg, hogy csoportosan kell elhelyezni a dolgozókat, hogy autóbuszokkal tudják őket az építkezés helyszínére szállítani. Arra is kitért, hogy készül egy adatbank a potenciális beszállítókról, várják a magyar cégek jelentkezését, de már egy paksamétára való ajánlatot kaptak. Az építési igazgató elmondta, hogy ő családjával már Pakson lakik, s a hatékonyság érdekében azt tartaná helyesnek, ha a Paks 2 vezetőinek is itt lenne a székhelye, így elkerülnék a felesleges ingázást. A munka ütemezését illetően úgy tájékoztatott, hogy 2014-ben írták alá a szerződést, ami után 16 hónapig állt a munka, de arra számít, hogy most Süli János volt paksi polgármester miniszteri kinevezése fel fogja gyorsítani a munkát. A tervek szerint 2019 októberére meg kell születnie a létesítési engedélynek, ennek birtokában 2020-ban kerül sor az „első beton beöntésére”. Az igazgató azt mondta, mindent elkövetnek, hogy tartsák a határidőt, és ez sikerrel jár, ha együttműködik Paks I, Paks II., az építők és a hatóság.

A lakossági fórumon részt vett Süli János miniszter is, aki számos részlettel kiegészítette az építési igazgató szavait. Beszélt arról, hogy az egész térséget szeretnék bevonni az érkezők ellátásába. Mint elmondta, a parlament 20 milliárd forintot szavazott meg a 2018-as költségvetésben az úgynevezett kerítésen kívüli feladatok finanszírozására.

Dr. Harmat Gabriella. Fotó: Vida Tünde/Paksi Hírnök
Dr. Harmat Gabriella. Fotó: Köv Gergő/Paksi Hírnök

A fórumot szervező Erzsébet Kört a paksi közéletben ismert, korántsem azonos politikai nézetet valló dr. Harmat Gabriella, dr. Hanol János, Heringes Anita,dr. Kiss Péter és Horváth Zoltán hívta életre. – Ez a szellemi műhely azért jött létre, mert úgy gondoljuk, Paks előtt olyan feladatok állnak, amelyek sikeres teljesítése érdekében össze kell fognunk, hozzá kell adnunk a tudásunkat függetlenül attól, hogy milyen ideológiát, értékrendet képviselünk – vázolta Harmat Gabriella. Azt is elmondta, hogy később is szeretnék a fontos kérdéseket a lakosság bevonásával megvitatni. A fórum keretében köszönetet mondott alapítótársainak, illetve Süli Jánosnak, aki a polgármesteri, később a miniszteri székbe kerülve olyan vezetői magatartást tanúsított, melynek vezérmotívuma az együttműködés, az egyéni sérelmeken felemelkedni tudás, a politikai ellenféllel szembeni tisztelet és partneri viszony kialakítása. Reményét fejezte ki, hogy példáját követve Pakson, a helyi közéletben zsinórmérték lesz a nyitottság és együttműködés.