Meghonosítaná Pakson a sportlövészetet Igaly Diána

Lőtérfejlesztési koncepcióval kereste meg a városvezetést Igaly Diána olimpiai bajnok koronglövő. A célra a Magyar Kormány lőtérépítési programjában, illetve sportturisztikai pályázatokon is nyerhető forrás. Az Igaly József Lövészklub új helyszíneket keres a sportlövészet népszerűsítésére, a paksi önkormányzat pedig új szabadidős tevékenységek meghonosítását tervezi a paksiak és az atomerőmű-beruházás kapcsán városunkba érkezők számára.

– A sportlövészet egyik megoldandó problémája az utánpótlás-nevelés. Nehéz a városok körül olyan területet találni, ahol a koronglövészet nem zavarja a lakosságot. Ugyanakkor olimpiai sportágról van szó, ahol nagyon fontos a versenyeztetés és az utánpótlás biztosítása – mondta el Kapitány Gábor, az Igaly József Lövészklub menedzsere a paksi önkormányzat által a projekthez ajánlott területen, a dunakömlődi Juhász-völgyben. – Ez a helyszín a lövészet minden ágát képes kiszolgálni, kialakíthatók a védőtávok, így a környezet ideális akár a korong-, akár a sörétes vagy golyós fegyveres lövészet meghonosításához – vélekedett a szakember. Kapitány Gábor szeretné, hogy a helyiek megismerhessék a különböző lövészeti szakágakat. Ehhez biztosítottak a szakemberek, folytatta, hiszen Igaly Diána olimpiai bajnok szakmai háttere megkérdőjelezhetetlen, emellett a Magyar Sportlövők Szövetsége alelnökeként a lehetőségeket is fel tudja tárni a város számára.

Igaly Diána szerint a korong-, illetve a puska- és pisztolylövészet népszerű ugyan, de nagyon kicsi a támogatottsága. Drága sportról van szó: a fegyverek, a lőszerek és korongok megvásárlása költséges, ezért is nehéz az utánpótlás-nevelés, ám intézményi rendszerben csökkenthetők lennének a költségek. A sport 14 éves korban kezdhető el, így épp abban a korban tudják rendre, fegyelemre és figyelemre tanítani a kamaszokat, amikor még motiválhatók. Amellett, hogy sportolnak, kint vannak a természetben és akár olimpiai bajnokká is válhatnak. A sportág egyébként kortalan, felnőttként is bármikor elkezdhető.