Fejlesztést hozhat Lussoniumban a világörökségi nevezés

Lussonium számára előrelépést hozhat az, hogy Magyarország a jövő év elején benyújtja a Dunai Limes világörökségi nevezését. Hatvanöt részhelyszínt jelöltek meg, ezek fejlesztését már a világörökségi cím elnyerése előtt meg kell kezdeni. A magyar kormány által e célra elkülönített 2,5 milliárd forint EU-s forrásból Lussonium fejlesztése is elkezdődhet.

A Dunai Limes világörökségi helyszín felső szakaszát adó Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország már 2018 januárjában beadja nevezését, melyről az UNESCO Világörökségi Bizottsága várhatóan 2019 nyarán hoz döntést – közölte Visy Zsolt, a világörökségi nevezés előkészítéséért felelős miniszteri biztos a Magyar Limes Szövetség (MaLimSz) által szervezett szerdai budapesti Duna-Limes konferencián. Kedvező elbírálás esetén a helyszínhez egy későbbi fázisban csatlakozhat Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária.

Visy Zsolt beszámolója szerint a gyors nevezés érdekében Magyarországnak csökkentenie kellett a részhelyszínek számát: a pályázat végül 65-öt tartalmaz majd. A budapesti és Pest megyei helyszínek fejlesztésére 1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, további 1,5 milliárdból pedig Crumerum (Nyergesújfalu), Brigetio (Ószőny), Intercisa (Dunaújváros), Lussonium (Dunakömlőd) és Altinum (Kölked) fejlesztését lehet elvégezni – közölte Visy Zsolt.